Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bolnavii de diabet trebuie să știe asta: Anunțul făcut de Silvia Radu - Video

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaИнсулин
Инсулин - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Sănătății a făcut un anunț important care îi vizează pe toți bolnavii de diabet zaharat - detalii.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Insulina umană nu va mai fi comercializată în flacoane, ci în cartușe. Acest lucru va fi mai avantajos din punct de vedere economic, dar și va oferi posibilitatea de a administra cu precizie doza necesară de medicament. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Familiei, Silvia Radu, în cadrul unei conferințe de presă dedicată Zilei Mondiale a Diabetului, cu genericul „Familia și Diabetul”.

”În acest an ne-am propus realizarea câtorva măsuri concrete pentru a veni în sprijinul bolnavilor de diabet. Vrem să introducem procurarea insulinelor umane în cartușe, în loc de flacoane. Dacă până astăzi insulina era procurată în flacoane și jumătate din acest flacon nu putea fi utilizat, atunci acest cartuș, care va fi procurat împreună cu insulina, va fi o formă de eliberare mult mai avantajoasă din punct de vedere economic, dar și a comodității și a preciziei de administrare a acestui preparat medical”, a declarat Silvia Radu.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat despre intenția de a procura analogi de insulină în Republica Moldova pentru bolnavii de diabet de categoria I. Acest lucru este o premieră pentru țara noastră.

A diabetic person is checking her blood sugar level. - Sputnik Moldova
În Republica Moldova, 84 de mii de persoane suferă de diabet zaharat

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. Astfel, în 2017 au fost luați la evidență 104 mii 749 de bolnavi de diabet cu 8098 mai mult decât în anul precedent, dintre care 80 la sută sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 20 la sută de tip 2, iar 400 dintre aceștia sunt copii.

Anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Cu această ocazie, peste 200 de voluntari vor face în această zi screeningul nivelului de glucoză în sânge, în peste 100 de locații publice din Chisinău. Și populația din raioanele țării va putea beneficia de acest serviciu gratuit. Tot ce trebuie să facă este să se adreseze medicilor.

Fluxul de știri
0