Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Țurcan: De ce nu poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor

© Sputnik / OsmatescoVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul socialist Vladimir Țurcan a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că prin recentele inițiative politice , Partidul Democrat nu face altceva decât să plagieze inițiativele socialiștilor.
Vladimir Țurcan: De ce nu poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor

Vladimir Țurcan a comentat inițiativa PD de a organiza un referendum în ziua alegerilor parlamentare. Este vorba despre un plebiscit consultativ în cadrul căruia cetățenii să-și spună părerea vizavi de reforma parlamentară propusă de democrați. Aceasta ar presupune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitatea ca alegătorii să-i poată retrage mandatul deputatului care nu-și onorează obligațiunile.

Vladimir Țurcan califică  inițiativele Partidului Democrat ”drept populiste și parte a unui truc electoral”.

„Partidul de la guvernare a venit cu inițiativa de a reduce numărul deputaților, după un an de la propunerea Președintelui Republicii Moldova de a revedea această inițiativă și încă alte trei, în cadrul unui referendum în 2017”, a spus Vladimir Țurcan.

Deputatul socialist a invocat și o neconcordanță juridică a acestor inițiative. Este vorba despre un aviz al Curții Constituționale din 2014 unde se precizează că organizarea concomitentă a alegerilor și a unui referendum nu este posibilă. În afară de aceasta, deputatul a făcut referire și la restricțiile care există în legislația electorală prin care este interzisă organizarea unui referendum cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după alegerile parlamentare.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0