Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O țară europeană și Facebook vor propune un plan de „eliminare a urii” din Internet

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaFacebook
Facebook - Sputnik Moldova
Abonare
Experții francezi vor elabora împreună cu specialiștii Facebook o serie de măsuri de combatere a postărilor jignitoare și celor care promovează un „discurs de ură”.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Specialiștii francezi, în cooperare cu experții Facebook, vor elabora un set de propuneri pentru combaterea postărilor insultătoare și cele care exprimă un „discurs de ură”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Джулиан Ассанж выступил с речью перед журналистами и митингующими у посольства Эквадора в Лондоне - Sputnik Moldova
Politică
Julian Assange: Iată ce riscă copiii tăi dacă le tapezi numele și fotografiile pe Facebook

„Franța și Facebook vor lansa o platformă cu totul nouă în primul semestru al anului 2019. Facebook va primi în curând o delegație a specialiștilor francezi, care împreună cu experții acestei platforme vor înainta propuneri clare și concrete de combatere a conținutului care răspândește ura sau insultele”, a declarat Macron la Forumul pentru reglementarea internetului, organizat de UNESCO.

De asemenea, el a propus ca Forumul pentru problemele reglementării internetului, care există de 12 ani, să devine nu doar un spațiu de discuții, dar și să elaboreze niște propuneri.

Macron a declarat că ar susține ideea ca Forumul să se supună direct secretarului general al ONU.

Vorbind despre conținutul anonim în rețeaua globală, președintele Franței a subliniat:

“Anonimatul în internet trebuie să permită în continuare libertatea, care uneori este sugrumată, însă acest lucru nu trebuie să le permită criminalilor sau teroriștilor să se sustragă de la răspunderea penală. Iată de ce trebuie să găsim un mijloc de cooperare juridică eficientă pentru a elimina anonimatul de acest fel, pentru identificarea unor dovezi electronice, atunci când acestea există”.

ONU - Sputnik Moldova
Raportorul special al ONU: Îngrijorări față de cenzura practicată de Facebook

În opinia lui Macron este nevoie de a găsi un instrument eficient de combatere a conținutului interzis, în special cel care exprimă un “discurs de ură”.

În același timp, președintele Franței consideră că este necesară o reglementare comună a internetului, pentru ca acesta să rămână liber, deschis și sigur.

“Eu cred că este nevoie de o reglementare, care este o condiție pentru păstrarea unui internet liber, deschis și sigur – așa cum l-au privit părinții lui fondatori. De altfel, Franța a fost primul stat care a semnat contractual pentru salvarea internetului, care a fost lansat de Tim Berners-Lee”, a spus Macron.

Macron: există riscurile răsturnării fundamentelor democrației

Totodată, în opinia liderului francez, reglementarea internetului reprezintă o condiție necesară pentru protejarea populației de către guvernele alese democratic, care respectă statul de drept.

“Spun des că, în cazul în care nu vom reglementa internetul, există riscurile răsturnării fundamentelor democrației. Dacă nu vom reglementa atitudinile față de date, drepturile cetățenilor în raportul cu datele personale, accesul și transmiterea a datelor, ce sens mai are un guvern ales democratic?”, a continuat Macron.

Facebook - Sputnik Moldova
Zece lucruri pe care să nu le postați pe Facebook pentru a nu fi victima infractorilor

În opinia lui, este nevoie de o depășire a paradigmei potrivit căreia există doar două variante posibile: pe de o parte – modelul autonomiei totale, internetul fără control, iar pe de altă parte – controlul internetului de către statele autoritare. Drept exemplu, acesta a oferit modelele din California și China.

Macron presupune că este nevoie de al treilea model. “Trebuie să propunem o nouă cale de reglementare unde statul, împreună cu utilizatorii, societatea civilă și alte persoane implicate să poată reglementa în comun”, a spus președintele francez.

Fluxul de știri
0