Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Magazin online creat de doi studenți în Capitală pentru cea mai periculoasă marfă – Video

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМессенджер WhatsApp
Мессенджер WhatsApp - Sputnik Moldova
Abonare
Doi studenți din Chișinău au decis să-și pună în aplicare abilitățile obținute la facultate pentru un scop mai puțin nobil: comercializarea drogurilor cu folosirea tehnologiilor de comunicații moderne și efectuarea plăților electronice. Ei au înființat chiar și un magazin online.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Pe parcursul a 3 luni de zile, oamenii legii au documentat activitatea criminală a unui grup de persoane care au pus în aplicare o schemă infracțională de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin aplicații electronice de comunicare.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției, membrii grupului s-au dovedit a fi trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 23 ani,  locuitori al municipiului Chișinău, doi dintre ei fiind studenți la o instituție de învățământ superior din Capitală.

Reţinuţi cu suportul BPDS “Fulger”, pentru săvârşirea jafurilor la staţiile peco - Sputnik Moldova
Societate
Trei studenți de la drept au jefuit un microbuz cu colete pentru cei din Italia

Fac studii pe banii statului ca să poată să vândă mai ușor droguri

Ei camuflau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre și alte locuri, iar prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare își făceau publice ofertele. Ulterior, cumpărătorul achita pentru cantitatea de drog solicitată prin intermediul terminalelor electronice de plată, iar după confirmarea plății, primea informația cu adresa locului unde era ascuns drogul.

Unul dintre bănuiți era responsabil de perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din vânzarea drogurilor.

Magazin online pentru vânzarea drogurilor

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului - Sputnik Moldova
Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence

Suspecții, urmărind scopul comercializării drogurilor fără a se vedea cu potențialul cumpărător, au creat un magazin online unde plasau informații despre tipurile de droguri, metodele de achitare și primire a drogurilor. Doar utilizatorii de încredere erau admiși în acest grup închis, fiind limitat accesul persoanelor terțe.

Astfel, potențialul cumpărător primea rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația de comunicare electronică administratorului poza bonului fiscal. Apoi cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

Ca urmare a investigațiilor, polițiștii au stabilit că, în anul 2018, aceștia au comercializat droguri în sumă de peste 1,5 milioane de lei, utilizând mai multe conturi bancare precum și portmonee electronice de plată.

Zeci ce clienți, sute de doze

Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tot mai puțini tineri din Moldova aleg să facă studii superioare

În rezultatul perchezițiilor efectuate, la domiciliu acestora polițiștii au depistat și ridicat mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, o armă pneumatică deținută ilegal, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate peste 60 de adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate peste 200 de doze de droguri de tip PVP. Suspecții sunt reținuți.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții  riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Operațiune de deconspirare a acestui grup infracțional a fost una de amploare, dat fiind că ea a fost desfășurată de angajații mai multor subdiviziuni ale Poliției și Procuraturii: ofițerii Direcției Antidrog, angajații Centrului de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, ofițerii de urmărire penală a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și procurorii Oficiului Principal al Procuraturii municipiului Chișinău.

Fluxul de știri
0