Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iurie Topală: Cât ar putea câștiga calea ferată dacă și-ar moderniza parcul de locomotive

© Sputnik / OsmatescoIurie Topală
Iurie Topală  - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Contrapunct", directorul general al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală, a vorbit despre planul de achiziționare a celor 12 locomotive din partea unui consorțiu american, parte a Proiectul de Restructurare și Reorganizare a acestei întreprinderi.
Iurie Topală: Cât ar putea câștiga calea ferată dacă și-ar înnoi parcul de locomotive

Iurie Topală a declarat că procedura de achiziționare a locomotivelor nu va fi una de durată și speră că locomotivele să fie procurate către sfârșitul anului 2019.

"Aceste locomotive sunt puține, dar extrem de necesare. Acum suntem în negocieri ca să vedem care este termenul real de achiziționare a locomotivelor. Conform contractului și condițiilor de licitație, perioada este de 18 luni. Sperăm că aceste locomotive vor fi procurate către sfârșitul anului 2019, dar depinde de mai mulți factori", a menționat directorul CFM.

Potrivit lui Topală, locomotivele sunt din America, au motoare diesel și vor tracta atât trenurile de pasageri, cât și cele marfare. Directorul CFM susține că locomotivele noi vor aduce un profit anual de peste o sută de milioane de lei pentru Calea Ferată din Moldova.

Tendința ultimilor ani atestă o scădere vertiginoasă a numărului de pasageri care utilizează serviciile din transportul feroviar. Totodată, a scăzut și volumul de mărfuri transportate, de la 5 milioane de tone în 2014 la 3,5 milioane de tone în 2016.

Pe lângă cele peste 20 de trenuri pentru pasageri, în țara noastră sunt aproximativ 130 de locomotive pentru transportarea mărfurilor. 30 dintre ele nu mai sunt funcționale, iar restul au termenul de exploatare de peste 30 de ani.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0