Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Diabetul nu cruță pe nimeni: Care sunt simptomele maladiei

© Sputnik / Miroslav RotariBoris Golovin
Boris Golovin - Sputnik Moldova
Abonare
Date alarmante. Numărul bolnavilor de diabet zaharat crește de la un an la altul. Vezi cum poate fi prevenită maladia.
Diabetul nu cruță pe nimeni! Care sunt simptomele maladiei

Peste 100 de mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. Președintele Asociației Diabeticilor din Republica Moldova, Boris Golovin, spune că cifra celor care suferă de această maladie este cu mult mai mare, doar că aceștia nu se adresează medicilor.

„Astăzi, în țara noastră sunt 100 de mii de cetățeni bolnavi cu diabet zaharat. Aproximativ 20 de mii dintre acești pacienți suferă de diabet de tip 1, iar în jur de 80 de mii – de diabet de tip 2. Eu vreau să menționez că aceste cifre reprezintă pacienții care stau la evidența medicilor. Cu siguranță că cifra reală a bolnavilor de diabet este cu mult mai mare, adică în jur de 200 de mii de pacienți cu diabet nedepistați”, a declarat Boris Golovin în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că cifra diabeticilor crește de la un an la altul, iar maladia nu cruță pe nimeni.

Diabet zaharat - Sputnik Moldova
Studiu: Efectul dezastruos al diabetului asupra sănătății creierului

„Nimeni nu poate sigur în ceea ce privește diabetul zaharat. Noi trebuie să conștientizăm că atât timp cât nu vom duce un mod de viață sănătos și nu vom respecta un regim alimentar, riscăm să ne îmbolnăvim”, a adăugat Boris Golovin.

Medicii avertizează că setea excesivă, pofta de mâncare și oboseala sunt printre cele mai comune simptome ale diabetului. Cei care vor să verifice dacă nu sunt predispuși la această boală trebuie să meargă la medic pentru a verifica nivelul de glicemie în sânge.

Precizăm că pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Cu această ocazie, peste 200 voluntari vor face în această zi screeningul nivelului de glucoză în sânge, în peste 100 de locații publice din Chisinău. Și populația din raioanele țării va putea beneficia de acest serviciu gratuit. Tot ce trebuie să facă este să se adreseze medicilor.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0