Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

În Rusia teroriștii vor fi detectați conform comportării lor pe rețelele de socializare

CC0 / Pixabay / TheDigitalWay / Хакер
Хакер - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii de la Academia de Științe a Rusiei propun să fie realizat un proiect în domeniul inteligenței artificiale ale cărei rezultate vor contribui la asigurarea securității Federației Ruse, inclusiv la sporirea capacității de luptă a Forțelor Armate, contracararea terorismului și protecția contra situațiilor excepționale ce țin de calamitățile naturale sau care au un caracter tehnogenic.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Despre acest proiect, care se prevede a fi prezentat la Moscova la Adunarea Generală a Academiei de Științe a Rusiei (AȘR), a vorbit vicepreședintele AȘR, Vladimir Cehonin, în interviul acordat pentru publicația oficială săptămânală „Poisk” a acestei instituții. Cehonin conduce consiliul ce se ocupă de orientarea prioritară a dezvoltării științifico-tehnologice a Federației Ruse „Contracararea amenințărilor tehnogenice, biogenice, socioculturale, a terorismului și extremismului ideologic, precum și a atacurilor cibernetice și a altor surse periculoase pentru societate, economie și stat”.

Potrivit lui Cehonin, proiectul dat include un șir de direcții ce țin de aplicarea inteligenței artificiale, informează RIA Novosti.

„Numeroasele studii și avize ale experților vorbesc de faptul că în acest domeniu începe o nouă etapă de dezvoltare care poate veni cu rezultate revoluționare. Unul dintre scopurile acestui proiect este de a lărgi spectrul oportunităților experților, inclusiv referitor la combaterea extremismului și terorismului”, a menționat savantul.

Acesta a spus că în SUA și în țările UE deja sunt aplicate activ programele de studiere a rolului bazei psiho-comportamentale în comiterea actelor teroriste.

FSB Arhanghelsk - Sputnik Moldova
Rusia
Detalii despre teroristul care a detonat o bombă în clădirea FSB din Arhanghelsk, Rusia

„Rezultatele cercetărilor în cadrul proiectului pot deschide perspective pentru aplicarea algoritmilor comportamentali la elaborarea sistemelor inteligenței artificiale care, conform semnelor exterioare ale comportamentului (inclusiv a celui pe internet), ar putea depista subiecții care prezintă un potențial pericol pentru societate. Astfel de sisteme pot fi utile la prognozarea unui eventual comportament periculos pentru societate, al oamenilor, precum și la elaborarea unui complex de măsuri preventive necesare”, a spus vicepreședintele AȘR.

În afară de aceasta, aplicarea inteligenței artificiale ar putea contribui la ridicarea capacității de luptă ale Forțelor Armate, soluționarea unui amplu complex de sarcini ce țin de securitatea informațională și cibernetică, să asigure prevenirea sigură a situațiilor tenogenice și a situațiilor excepționale, precum și reacția optimă la toate acestea, a adăugat Cehonin.

„Însă, în primul rând, proiectul presupune efectuarea unei inventarieri profunde a tot ce se întâmplă în lume în acest domeniu, determinarea celor mai importante direcții în care trebuie de investit mijloace, pentru ca cercetările în sfera inteligenței artificiale să se poată desfășura la cota maximă”, a subliniat vicepreședintele AȘR.

Fluxul de știri
0