Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul își face iarăși de cap: Iată ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
Euro se depreciază, iar moneda națională se întărește: un paradox care urmează să fie explicat de specialiști.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Cursul anunțat pentru astăzi de Banca Națională a Moldovei continuă tendința de ultimele zile de depreciere bruscă a monedei europene în raport cu leul moldovenesc. Dacă în data de 8 noiembrie Banca Centrală a stabilit un curs de 19,62 de lei pentru un euro, atunci astăzi, în doar cinci zile, euro este mai ieftin cu tocmai 30 de bani: 19,32de lei.

Знак евро на табло курса обмена валют - Sputnik Moldova
Euro, prăbușire spectaculoasă: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

Cursul de schimb a monedei europene în raport cu moneda națională este și mai mic la casele de schimb valutar (nu neapărat și la băncile comerciale). Spre exemplu, unii operatori de pe piața valutară cumpără un euro cu 19,23 de lei, dar îl vând cu 19,28 de lei. Asta în condițiile în care acum șase zile îl vindeau cu 19 lei și 50 de bani. Deci, o depreciere a monedei europene de tocmai 22 de bani.

În schimb dolarul a început să se aprecieze în raport cu leul, după ce de la începutul lunii s-a depreciat constant. Dacă în data de 1 noiembrie el era vândut la casele de schimb valutar cu 17,15 lei, atunci, în aproximativ o săptămână, el a coborât sub pragul psihologic de 17 lei pentru un dolar: 16,96 lei, în data de 9 octombrie. Ca din acea zi el să se aprecieze treptat, astfel ca astăzi moneda americană să fie vândută de casele de schimb valutar cu 17,04 lei, cursul recomandat pentru astăzi de Banca Națională a Moldovei pentru dolar fiind de 17 lei.

Fluxul de știri
0