Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 decembrie, competențele și puterile Parlamentului de la Chișinău vor fi limitate

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 decembrie și până la alegerea componenței noului Legislativ, deputații vor avea competențe și puteri limitate.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Peste trei săptămâni, mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a se va încheia. Din 1 decembrie și până la alegerea componenței noului Legislativ, deputații vor avea competențe și puteri limitate.

Заседание Парламента 27.09.2018 Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Politică
Numărul deputaților din Parlamentul Moldovei va fi redus de la 101 la 61

Pe data de 30 noiembrie expiră mandatul actualului Legislativ. Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat în data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că din 1 decembrie 2018 și până în februarie anului viitor, când urmează să fie ales un nou Parlament, deputații vor avea dreptul să voteze doar hotărâri și legi ordinare.

”Pe data de 30 noiembrie expiră mandatul actualului Legislativ. După acea dată, Parlamentul mai există până la alegerea unui nou Legislativ, dar competențele și puterile îi vor fi limitate. Poate adopta doar legi ordinare și hotărâri de Parlament”, a declarat Candu.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare pe 1 decembrie.

Alegerile parlamentare se vor desfășura în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Fluxul de știri
0