Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Carnea de oaie - un produs 100% ecologic: Argumentele experților

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Prisăcaru
Pavel Prisăcaru - Sputnik Moldova
Abonare
Una dintre cele mai vechi practici din lume, creşterea oilor, poate fi o afacere profitabilă şi în secolul al XXI-lea.
Carnea de oaie este un produs 100% natural! Argumentele experților

O evităm din diverse motive fără a ști că, de fapt, este singurul produs ecologic 100%. Este vorba despre carnea de oaie, care poate fi cumpărată cu aproximativ 35-40 de lei kilogramul. Președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova, Pavel Prisăcaru spune cu regret că, deși este un produs natural și bogat în diverși nutrienți necesari organismului, carnea de ovină este puțin solicitată în țara noastră.

”La noi nu prea se consumă carnea de ovine, deoarece miroase a oaie. Dar noi trebuie să cunoaștem că oaia consumă doar iarbă și cereale. La ovine nu se dau antibiotice sau stimulenți de creștere, Respectiv, carne de ovine este un produs 100% natural”, a declarat președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine, Pavel Prisăcaru, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Crescătorii de ovine fac tot posibilul pentru a crește consumul de carne în rândul populației, iar pentru asta investesc mulți bani.

”Vreau să menționez că noi ne-am unit eforturile și aducem soiuri de oi de peste hotare, soiuri de rasă superioară, care nu au miros. Credem că produsul nostru nu este căutat deoarece nu este promovat suficient”, adaugă Pavel Prisăcaru.

Comparativ cu carnea, brânza de oi este la mare căutare în țara noastră, doar că soiurile de ovine în care moldovenii investesc nu dau un randament mare. Așa că fermierii care nu investesc în soiuri de calitate, bani mari din oierit nu fac.

”Oaia pe care o paștem noi pe câmp este stresată, stă în soare, pășunile sunt mai proaste, nu bea apă la timp. În timp ce oaia care stă în grajd și este întreținută prin metoda de stabulație, așa cum se întâmplă în exterior, mănâncă și bea apă când vrea ea. Așa se face că în exterior fermierii obțin un litru jumătate de lapte la mulsoare, în timp ce oaia noastră dă doar 300-400 de ml la mulsoare”, subliniază președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine, Pavel Prisăcaru.

Potrivit cifrelor oficiale, în Republica Moldova sunt aproximativ 850 de mii de ovine.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0