Potrivit lui Mihai Tîrșu, sistemul centralizat aruncă emisiile la înălțime înaltă, sunt dispersate și nu au impact asupra sănătății, pe când cele de la centralele individuale sunt aruncate direct în stradă și provoacă boli la copii, la bătrâni și au un impact negativ asupra mediului.
"Recent am efectuat un studiu de impact ale acestor centrale asupra sănătății și mediului înconjurător. Astfel s-a demonstrat că gazele care se emană de la aceste centrale provoacă un șir de boli respiratorii și cardiace", a relatat expertul în domeniul energetic.
Mihai Tîrșu a accentuat că, în ultimii 10 ani, în Moldova, au avut loc 233 de accidente de intoxicare cu gaze, scurgeri de gaze sau incendii în imobile. Alte 42 de cazuri au fost letale. Anual 4 persoane își pierd viața în urma utilizării centralelor termice individuale în locuințe. În special, este vorba despre gazele emanate de acestea, care sunt extrem de periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Potrivit experților, practic toate blocurile noi care se construiesc în prezent în Moldova sunt dotate cu centrale termice individuale, fapt care generează probleme de poluare. Experții recomandă încălzirea centralizată, cu condiția îmbunătățirii calității agentului termic.
"După perioada de garanție nimeni nu-și mai bate capul să verifice dacă totul este în regulă și funcționează bine. Aceste cazane sunt foarte periculoase. O soluție ar fi să le înlocuim pe sistemele centralizate de căldură, care presupun cea mai ecologică soluție", a adăugat invitatul.
Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș