Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum evităm exploatarea prin muncă peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Nastas și Irina Arap
Andrei Nastas și Irina Arap - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane și Misiunii Organizației Internaționale a Migrației au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” despre cauzele exploatării prin muncă a moldovenilor peste hotare.

După independență, mulți moldoveni au fost nevoiți să fugă clandestin peste hotare și să lucreze ilegal. De atunci au trecut peste două decenii, însă situația nu s-a schimbat prea mult, chiar dacă autoritățile au întreprins măsuri pentru a combate fenomenul exploatării prin muncă. Oamenii din țara noastră ajung să muncească în țări străine în condiții mizere, fără remunerare sau izolați de lume pe terenuri agricole sau mici întreprinderi. Cum ajung conaționalii noștri să fie exploatați prin muncă în străinătate? Cum reușesc unele agenții de recrutare, care în aparență activează legal, să mintă oamenii? Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Andrei Nastas, șef de secție în cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Irina Arap, specialist repatriere în cadrul Misiunii Organizației Internaționale a Migrației și Lilia Plugaru, șefa Direcției Migrația Forței de Muncă din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Moldovenii care doresc să muncească peste hotare, pot apela la agențiile private de recrutare. Acestea, obligatoriu, trebuie să dețină o licență, care le permite să presteze servicii în domeniul muncii.

”Persoana care apelează la o agenție privată de recrutare, trebuie să solicite licența. În licență trebuie să fie indicate țările și organzațiile pentru care prestatorul e eligibil să angajeze cetățenii Republicii Moldova”, a explicat Lilia Plugaru.

Din 2013, moldovenii pot lucra legal în Israel. Guvernele Republicii Moldova și Israel au încheiat un acord în domeniul construcțiilor și îngrijirilor la domiciliu. Unele agenții private de recrutare  însă taxe pentru angajarea persoanelor în această țară. Solicitarea este însă ilegală, atenționează Andrei Nastas.

” Unele agenți de recrutare solicită între 5000- 9000 de dolari pentru a angaja o persoană în Israel. Acordul stipulează însă că agențiile nu trebuie să solicite taxe.  De aceea avem situații când agenția împrumută bani solicitanților unui loc de muncă în Israel, formând datorii fictive. Ulterior, acești oameni au probleme. Dacă nu pot întoarce datoriile, agențiile cer repatrierea lor”.  

Înainte de a pleca la muncă peste hotare, moldovenii sunt îndemnați să ofere rudelor detalii despre angajatori și să-și noteze numerele de telefoane ale organizațiilor care le vor putea oferi ajutor în cazuri dificile.

” Este binevenit să lase rudelor date de contact, o copie a pașaportului, să se intereseze despre misiunile diplomatice ale Moldovei în țara de destinație sau despre organizațiile din această țară, care oferă asistență în cazuri dificile”, a precizat Irina Arap.

Potrivit Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, în țară au fost deconspirate, până în prezent, peste 17 agenții de recrutare ilegale.

Mai multe detalii despre exploatarea prin muncă a moldovenilor peste hotare aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0