Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corneliu Popovici: Știința în Republica Moldova este distrusă

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 10 noiembrie, comunitatea științifică din Republica Moldova marchează Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare, proclamată în anul 2001 de cea de-a 31-a Conferință Generală a UNESCO – sărbătoarea profesională a lucrătorilor din sfera științei și inovării.
Corneliu Popovici: Știința în Republica Moldova este distrusă

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că știința în Republica Moldova este practic distrusă. Domeniul cercetării înregistrează un șir de probleme determinate de multe cauze obiective și de lipsa unor politici competente în domeniul respectiv.

"Din păcate lucrurile nu se schimbă spre bine, din contra gradul de incertitudine a crescut în ceea ce privește situația din domeniul cercetării în Republica Moldova. Nu este clar care va fi în continuare statutul Academiei de Științe, nu este clar ce statut vor avea institutele de cercetare care până la modificările din Codul Științei se aflau în subordinea Academiei de Științe, nu se știe care va fi soarta în ceea ce privește salarizarea oamenilor de cercetare din țara noastră", a menționat consilierul prezidențial.

Corneliu Popovici a menționat că în ultimii ani numărul cercetătorilor s-a diminuat cu aproximativ 22 de procente. Cauza este lipsa unor politici de motivare a cercetătorilor. Salariile mici și baza tehnico-materială insuficientă și învechită îi determină pe cercetători să părăsească acest domeniu. Totodată, pe an ce trece, numărul tinerilor dornici de a face investigații în țara noastră se micșorează.

"Dacă câțiva ani în urmă cota parte a celor care aveau o vârstă sub 30 de ani era destul de considerabilă, în jur de 70 %, acum numărul celor care doresc să facă cercetare a depășit cu mult vârsta de 30 de ani. Pe de altă parte vârsta academicienilor la etapa actuală este foarte avansată și respectiv putem asista la o dispariție a oamenilor cu merite deosebite în domeniul științei", a adăugat consilierul prezidențial.

În același timp, numărul celor care doresc să facă studiile universitare de doctorat cu frecvență redusă a crescut considerabil, iar cei care doresc să-și continue studiile cu frecvența la zi sunt cu mult mai puțini. Această situație demonstrează că cercetătorii care dacă doresc să facă investigații sunt obligați să desfășoare și alte activități pentru ași asigura existența.

"Anual sumele care sunt alocate pentru domeniul cercetării sunt destul de mari. Problema este că acești bani nu sunt gestionați eficient. În Republica Moldova avem oameni de știință foarte talentați, care sunt recunoscuți pe plan internațional și datorită acestor personalități, în Moldova în ultimul timp ajung și susțineri externe. Nu sunt sumele pe care le necesită Republica Moldova, dar este o apreciere destul de înaltă a școlii științifice din țară", a punctat Popovici.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0