Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Adevăratul motiv pentru care SUA au sancționat Iranul

© Sputnik / OsmatescoPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Acordul nuclear dintre Iran, SUA, Franța Germania, Rusia și China favoriza dezvoltarea economică a republicii islamice.

Noile sancțiuni economice impuse Iranului de către SUA au intrat în vigoare luni, șase noiembrie.  Ca urmare, republica islamică nu va putea exporta petrol și face tranzacții financiare cu alte state. Uniunea Europeană nu susține însă aceste sancțiuni și a anunțat că va identifica un mecanism financiar pentru a permite companiilor europene să coopereze economic cu Iranul. Primele sancțiuni au fost aplicate în august și octombrie 2018, după ce SUA au ieșit din acordul nuclear cu republica islamică. Donald Trump a acuzat atunci Iranul de faptul că se înarmează nuclear, contrar prevederilor acordului. Cât de corecte sunt aceste sancțiuni? De ce Uniunea Europeană nu este solidară cu SUA? Și cum va afecta aceste sancțiuni Republica Moldova? La aceste întrebări a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.

-        Donald Trump a declarat că acordul nuclear cu Iranul este cel mai prost document international încheiat vreodată. Ce îl deranjează pe președintele SUA?

-        Să revenim în anii 70 când statele arabe au început să se impună pe arena internațională. În primul rând,  Arabia Saudită, Irak, Iran, Turcia.Odată cu reindustrializarea petrolului, a crescut considerabil volumul extragerii de gaze și petrol în SUA și Europa. Au apărut bani și, ca de obicei, sunt investiți în armament . 70 % dintre armele contemporane ale Rusiei și Statele Unite unde se vând? În lumea arabă! Pe an ce trece, statele din Orientul Mijlociu, inclusiv Irak, au început să la o politică pe continentul european. Aceasta a înecput să prezinte un pericol pentru Israel. Pentru că mai multe state islamice, inclusiv Iranul, nu recunoaște Israelul ca stat. Respectiv denunțarea acordului cu Iranul și sancționarea acestei țări nu este doar poziția SUA. Este vocea SUA încurajată de Israel.

-         S-au gândit SUA exclusiv la amenințarea care există pentru Israel, sau sunt deranjate de poziția Iranului în Siria?

În Siria, Iranul are forțe militare importante, care pretind să rămână acolo. Aceasta este o amenințare reală pentru Israel. Prim - ministrul Israelului a avut o întrevedere cu Putin și a încercat să convingă Federația Rusă să contribuie la retragerea trupelor iraniene din Sriria.  Scopul acestei solicitări este de a slăbi prezența trupelor iraniene în Siria. Pe de altă parte, acest acord nuclear a oferit posibilitatea Iranului să exporte masiv de petrol. Companii străine, inclusiv din România, au direcționat investiții importante în Iran. Mulți au venit  să facă bani în Iran, fapt care a permis republicii islamice să se dezvolte. Și când sunt bani, Iranul gândește și din perspectivă militară, nu doar politică. Ca urmare, în viziunea SUA, chiar dacă acordul nuclear nu este periculos, nu este bine că permite dezvoltarea accelerată a Iranului.

-SUA suspectă Iranul că ar dezvolta clandestin arma atomică. Această acuzație a fost lansată acum un deceniu, dar nici până în prezent nu a fost dovedită. Vedem că nici acordul nuclear nu a pus capăt acestor suspiciuni.  

-Poziția Statelor Unite este un pic stranie. Fiindcă expeții care monitorizează acest proces nu au  obiecții față de Iran. Pe de altă parte, vedem ambiția Statelor Unite: ”eu vreau”. Aici există mai multe aspecte, iar unul dintre acestea este poziția lui Donald Trump, care de mai multe ori, pe subiectul din domeniul relațiilor internaționale, are tentativa să dicteze cum își imaginează. Pe de altă parte acest acord nuclear satisface state importnate cum sunt Rusia, Franța, Germania, China. Acest acord permitea accesul specialiștilor spre reactoarele care puteau fi reactivate, ceea ce este deja un pas înainte.

Cum va fi afectată România și Republica Moldova, din cauza sancțiunilor SUA impuse Iranului, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0