Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

E lege: Consiliile raionale și locale nu vor mai putea să decidă asta - detalii

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaПортфель чиновника. Архивное фото
Портфель чиновника. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au votat joi pentru modificarea Legii Administrației Publice Locale - consiliile raionale și locale au fost lipsite de competența de a decide efectuarea auditului intern.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik C.S. Consiliile raionale și cele locale nu vor mai avea competența să efectueze auditul intern. O lege în acest sens a fost aprobată joi de Legislativ în lectură finală.

Dacă anterior consiliile raionale și cele locale aveau competența de a decide efectuarea auditului intern, acum responsabilitatea de organizare a funcției de audit intern va fi a managerului entității publice, care va autoriza efectuarea auditului intern, unitatea de audit fiind subordonată și având linii de raportare direct acestuia.

Solicitat de Sputnik Moldova, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanțe, Ștefan Creangă, a explicat că autoritățile locale vor fi obligate să efectueze auditul intern.

”Sunt niște prevederi mai stricte. Autoritățile locale vor fi obligate să efectueze auditul intern, fiind precizate chiar și domeniile prioritare. Pentru APL de nivelul unu au fost stabilite patru domenii de audit intern, care vor trebui verificate odată la trei ani, iar auditorii vor fi luați în bază de contract. Pentru nivelul doi, autoritățile trebuie să aibă doi auditori permanenți care să asigure auditul intern”, a explicat Creangă.

Totodată, Creangă a subliniat că au fost examinate toate propunerile și amendamentele.

Consiliul raional Râșcani - Sputnik Moldova
Societate
Raioanele, pe cale de dispariție: Guvernul vrea să le lichideze

Anterior, Congresul Autorităților Locale (CALM) a notat în avizul său că proiectul contravine principiilor de organizare și funcționare a administrațiilor publice locale, garantate de normele constituționale, menționând că proiectul ar putea fi aprobat doar dacă în lege va fi introdusă următoarea completare: ”În cazul autorităților publice locale, competențele prevăzute de prezenta lege sunt competențe delegate conform legislației, care sunt finanțate de la bugetul de stat”.

Potrivit notei informative, aceste modificări sunt operate pentru a exclude discordanțele Legii Administrației Publice locale cu cea a Legii privind controlul financiar public, care reglementează activitatea de audit intern în Republica Moldova.

Modificările vor intra în vigoare la o lună din data publicării în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0