Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Date alarmante: Violența emoțională – cea mai frecventă formă de violență asupra copilului

© Sputnik / OsmatescoSergiu Sanduleac
Sergiu Sanduleac - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", cercetătorul științific Sergiu Sanduleac a vorbit despre practicile și abordările moderne în problema protecției copilului față de violență prin prisma bilanțurilor unei reuniuni științifice internaționale, desfășurate recent la Chișinău.
Date alarmante: Violența emoțională – cea mai frecventă formă de violență asupra copilului

Pe 26 octombrie 2018 s-a desfășurat Conferința științifico-practică Internațională „Formarea inițială și continuă a psihologilor în domeniul protecției copilului față de violență”. Scopul conferinței constă în schimbul de experiență într-un mediu profesional și academic între psihologi, lectori universitari, cadre didactice, managerii instituțiilor de învățământ preuniversitar și preșcolar, cu idei moderne și tehnologii practice în prevenirea violenței și formarea specialiștilor în domeniu.

La conferință au participat specialiști din Belarus, România, Ucraina și Israel. În cadrul conferinței au fost proiectate trei workshop-uri practice, care, de fapt, au fost miza principală a conferinței pentru a demonstra că violența poate fi diminuată.

"În cadrul conferinței am venit să facem schimb de idei inovative pe care le-am căpătat în cadrul laboratorului. Prin această conferință am vrut să facem un schimb de practici și idei între comunitatea științifică internațională și națională și să demonstrăm că problema poate fi soluționată", a relatat Sergiu Sanduleac.

Pe parcursul lunilor ianuarie – mai 2018, angajații din sistemul educațional au raportat 4802 cazuri de violență asupra copilului care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri și servicii din comunitate. Potrivit raportului generalizat pentru semestrul II al anului de studii 2017-2018 privind cazurile raportate de violență asupra copilului, cele mai multe cazuri, 223, se referă la violența fizică, alte 1351 – la violența emoțională, iar 1123 – la neglijare.

Sergiu Sanduleac este de părerea că în foarte multe instituții nu există o conlucrare între părinte, cadru didactic și psiholog.

"Calitatea nu constă doar în aspectul intelectual, pentru că la baza lui sunt în primul rând, aspecte psihologice referite la comunicare. Astfel, dacă noi vom soluționa problema respectivă, și randamentul rezultatelor obținute la învățătură va crește", a conchis Sanduleac. 

Potrivit lui Sergiu Sanduleac, cea mai manifestată formă de violență asupra copiilor la etapa actuală este violența emoțională.

"Un strigăt la copil este considerat deja violență emoțională. Aceasta se realizează într-o manieră agresivă și dură de comunicare cu copilul. Părintele trebuie să posede multă răbdare și să-și schimbe stilul de comunicare cu copilul. Dacă părintele a comunicat prin țipete sau constrângere, copilul reacționează doar la acest stil de discuție. El nu mai însușește altă formă de comunicare și adesea această situație reflectă diminuarea stimei de sine", a punctat invitatul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0