Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Din ce țări provine carnea și laptele care ajunge pe mesele moldovenilor?

© Sputnik / Alexey DanichevFabricación de leche
Fabricación de leche - Sputnik Moldova
Abonare
Carnea de pasăre de pe rafturile magazinelor și tarabele din piețe este în mare parte autohtonă.

Sectorul zootehnic din țara noastră este slab dezvoltat. Totuși, securitatea alimentară în ceea ce privește necesarul de carne și produsele din carne este asigurat. Asigurarea vine din partea secretarului general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, și a fost făcută în studioul Radio Sputnik Moldova.

Potrivit lui Iurie Ușurelu, în prezent, țara noastră produce aproximativ 19,4 mii tone de carne, adică o cantitate suficientă pentru consumul intern.

“La moment, noi producem în jur de 19,4 mii tone de carne. Aici vorbesc de carne de bovine, carne de porc, carne de pasăre și iepure. Această cantitate asigură necesarul de carne pentru consumul intern”, a declarat Iurie Ușurelu.

Potrivit lui Iurie Ușurelu, în prezent, sectorul zootehnic din țara noastră poate asigura 88% din necesarul de carne de porcină, 92-94% din necesarul de carne de pui și aproximativ 70% din necesarul de carne de bovină.

„În prezent noi producem 85 mii de tone de carne de porc. Mult mai slab stăm la capitolul carne de bovine, caprine și ovine - producem doar de 5,9 mii tone. Trebuie să menționez că necesarul de carne de pui este asigurat aproape în totalitate. Producem în jur de 75 de mii de tone de carne de pui”, a declarat secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu. 

Cert este că, în condițiile în care sectorul zootehnit este slab dezvoltat, agricultorii care cultivă culturi de grupa întâi înregistrează anual pierderi considerabile.

„Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, noi suntem în situația de a exporta materia primă. Mă refer aici la grâu, orz, furaje. Noi înregistrăm anual pierderi de 30-34%, fiindcă cele mai mari venituri, agricultorii le pot obține doar din procesare”, a adăugat Iurie Ușurelu.

 


Iurie Ușurelu a explicat în timpul emisiunii „Obiectiv” de la Radio Sputnik Moldova de ce o mare parte din carnea de pe rafturile magazinelor este, totuși, de import, dar și care este situația pe piața produselor lactate. Interviul integral poate fi urmărit mai sus. 

Autor: Silvia Zavadovschi
Fluxul de știri
0