CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a prezentat propria poziție cu privire la instalarea camerelor de înregistrare video în secțiile de votare. Potrivit CEC, această măsură ”reprezintă unul din elementele ce ar crește transparența în procesul electoral”.
”Camerele de înregistrare video instalate în secțiile de votare pentru înregistrarea procesului de votare și totalizare a rezultatelor ar fi unul din elementele care ar contribui la realizarea creșterii transparenței procesului electoral”, anunță CEC într-un comunicat de presă.
În opinia membrilor CEC, instalarea aparatelor de supraveghere va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește transparența operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor în cadrul secțiilor de votare.
”În acest fel va crește implicit și nivelul de încredere al întregii societăți în procesul electoral”, menționează CEC.
Instituția mai precizează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu trebuie să compromită secretul votului. Instalarea acestora va fi reglementată în așa fel, încât să nu vizeze cabinele de vot, listele electorale ori să afecteze intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, iar în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.
Banii pentru procurarea camerelor video vor fi alocați de Guvern
În cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Pavel Filip cu membrii Comisiei Electorale Centrale, șeful Executivului a confirmat disponibilitatea Guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot. Filip a accentuat necesitatea dotării secțiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate care revine autorităților publice locale.
”Vedem că există unele îngrijorări față de viitoarele alegeri și am vrut să mă asigur că Guvernul a făcut tot ce este necesar și ce mai poate face în continuare, pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte și transparente”, a declarat acesta.
Premierul a propus să fie examinată inclusiv posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru a asigura o transparență maximă.
Guvernul va solicita ANRE să verifice rețele de alimentare cu energie electrică, iar ANRCETI să se asigure că în toată țara există conexiune la Internet în parametrii declarați de furnizorii de servicii. Centrul de Telecomunicații Speciale, care a fost recent reorganizat și a devenit unica instituție publică responsabilă de securitatea cibernetică, va întreprinde toate măsurile ca sistemul informațional „Alegeri” să aibă la dispoziție canale de comunicare bine securizare și pe deplin funcționale.
„Una dintre grijile majore este anume securitatea cibernetică a sistemelor informaționale, mai ales a sistemelor utilizate în alegeri”, a menționat premierul.
Achiziționarea echipamentelor necesare va fi efectuată din contul bugetului destinat organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.