Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ai fost victimă a torturii sau a relelor tratamente? Vezi unde te poți adresa

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Zubco și Nona Mihalcea si Silvia Zavadovschi
Alexandru Zubco și Nona Mihalcea si Silvia Zavadovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Oricine poate ajunge victimă a torturii sau a relelor tratamente. Vezi unde te poți adresa după ajutor.

Fenomenul torturii și a relelor tratamente este la ordinea zilei în penitenciarele, izolatoarele de detenție și centrele de plasament din Republica Moldova. Numai în 2017, circa 640 de procese penale au fost pornite de către procurori pentru acțiuni de tortură. Multe sunt însă cazurile trecute cu vederea sau, pur și simplu, mușamalizate. Potrivit șefului Direcției prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Alexandru Zubco, cele mai multe cazuri de rele tratamente sunt înregistrate în secțiile de poliție și penitenciare.

“Noi recepționăm uneori și zilnic plângerile victimelor torturii și a relelor tratamente. Anul acesta avem peste 400 de plângeri venite din penitenciare și comisariatele de poliție. Comparativ cu acum cinci ani, avem o micșorare a numărului de plângeri a persoanelor care au ajuns victime ale torturii sau relelor tratamente. Dar și această cifră trezește bănuială că unele cazuri ar fi ascunse”, a declarat Alexandru Zubco în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că victimele torturii sau a relelor tratamente pot beneficia de asistență juridică și psihologică gratuită. Tot ce trebuie să facă este să se adreseze la unul din cele trei Centre de asistență juridică și psihologică a victimelor torturii din Moldova, spune Nona Mihalcean.

“Aceste centre sunt în Chișinău, Comrat și Tiraspol. Doar la centrul de la Chișinău avem recepționate deja peste 60 de plângeri. Vreau să subliniez că serviciile noastre sunt gratuite”, a declarat Nona Mihalcean, directorul Centrului de Asistență Juridică și Psihologică a Victimelor Torturii din Chișinău.

Șeful Direcției prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Alexandru Zubco, și directorul Centrului de Asistență Juridică și Psihologică a Victimelor Torturii, Nona Mihalcean, au explicat în timpul emisiunii ”La Ordinea Zilei” de ce în anul 2018 avem cazuri de tortură sau rele tratamente, dar și care sunt cele mai frecvente bariere pe care victimele le întâmpină. Emisiunea integrală a găsiți mai jos.


Autor: Silvia Zavadovschi
Fluxul de știri
0