Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Discuții aprinse în Parlament. Astăzi aleșii poporului discută despre alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședinței plenare din săptămâna curentă.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Deputații de la Chișinău se convoacă astăzi în ședință plenară, începând cu ora 10.00.

Potrivit ordinii de zi, aprobată de Biroul permanent, Parlamentul urmează să reexamineze Codul serviciilor media audiovizuale și Legea cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri parlamentare în Moldova: Luptă până în ultima clipă

Plenul Parlamentului va mai dezbate Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău. Recomandările formulate în acest raport prevăd anularea restricțiilor legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, ar putea fi eliminate din legislație.

În baza acestui raport, elaborat de Comisia juridică, numiri și imunități, trei deputați au propus modificări la Codul Electoral și Codul Contravențional. Proiectul de lege a fost avizat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Autorii propun ca în ziua alegerilor agitația electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării să fie interzisă. Potrivit proiectului, se va exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării.

Cum au votat deputații unele legi care-i vizează direct pe moldoveni>>>

Continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1200 la 1500 de lei.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi mai figurează modificări și completări la Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate, Legea cu privire la comerțul interior, Legea taxei de stat. Deputații vor mai dezbate inițiativele de modificare a Codului electoral, Codului penal, Codului contravențional și Codului funciar.

Plenul Parlamentul va mai discuta proiectul de lege cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete și va ratifica Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de înregistrare și evaluare funciară.

Fluxul de știri
0