Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

17 agenții de recrutare a muncitorilor pentru munci în străinătate activează ilegal!

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Nastas
Andrei Nastas  - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabilii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane trag un semnal de alarmă: Cel puțin 17 agenții care recrutează oameni pentru a munci în străinătate activează ilegal.
17 agenții de recrutare a muncitorilor pentru munci în străinătate activează ilegal!

Cel puțin 17 agenții de recrutare a muncitorilor pentru diferite munci în străinătate activează ilegal. Declarația îi aparține șefului de secție din cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Andrei Nastas, și a fost făcută la emisiunea „Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova. Responsabilul nu exclude însă că numărul agențiilor care se ocupă cu escrocherii de genul dat este mult mai mare.

„Sunt foarte multe agenții de recrutare a muncitorilor care plasează anunțuri pe rețelele de socializare, care duc în eroare sau înșală oamenii. Aceste agenții se ocupă cu escrocherii, ele nu au contracte cu agențiile oficiale de recrutare a muncitorilor din străinătate, ele nu au licență pentru prestarea acestor servicii”, a declarat Nastas în studioul Radio Spuntik Moldova.

Odată pășind pragul acestor agenții, moldovenii ajung să fie victime ale traficului de persoane și exploatării prin muncă.

Spania - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii, robi în Spania, au fost aduși astăzi acasă

„Anunțurile acestor agenții sunt fictive. Respectiv, moldovenii noștri ajung victime ale exploatării prin muncă peste hotarele țării. Centrul pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane deține informația ca 17 agenții activează ilegal. Cu siguranță că ele sunt mult mai multe”, adaugă Andrei Nastas.

Amintim că în toamna acestui an 26 de moldoveni au fost exploatați timp de două luni în Spania. Cazul a intrat în atenția autorităților și a presei, la sfârșitul lunii octombrie, după ce una din victime a postat un filmuleț în care povestește că el şi alți conaționali au plecat la muncă în Spania, regiunea Albacete, prin intermediul unei agenţii de ocupare a forţei de muncă din Moldova. Ajunși în Spania, moldovenilor le-au fost luate actele de identitate și au fost ţinuţi în condiţii inumane. 17 dintre aceștia au ajuns deja acasă. Ceilalți au rămas în peninsulă pentru a-și căuta un loc de muncă.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0