Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vladimir Cebotari, despre agitația electorală în ziua alegerilor

© Sputnik / OsmatescoVladimir Cebotari
Vladimir Cebotari    - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari consideră că excluderea din Codul Electoral a capitolelor legate de “ziua tăcerii” este oportună.
Este aproape sigur: Agitație electorală, în ziua alegerilor.

El spune că au fost studiate diferite rapoarte la acest subiect, dar și note informative și că Moldova este unul din puținele state din Europa în care se interzice agitația electorală în ziua alegerilor.

„Dacă este așa, atunci acest concept își are dreptul la viață și, de ce nu?, această interdicție să fie exclusă”, a declarat politicianul.

Vicepreședintele PD a mai spus în studioul radio Sputnik Moldova că și în rapoartele experților în materie electorală se menționează că cel mai mare număr de observații se atestă tocmai la încălcarea acestei norme electorale.

„Asta înseamnă că această normă în mod natural nu prinde la cetățeni și ea este introdusă ca ceva artificial, care este încălcată continuu. De ce să nu eliminăm o normă care nu funcționează? Eu consider că acesta a și fost raționamentul autorilor acestei inițiative legislative”, a precizat Vladimir Cebotari.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a avizat un proiect de lege care prevede modificarea Codului Electoral și a celui Contravențional.  Astfel, “ziua tăcerii” din ajunul și în ziua alegerilor ar putea fi exclusă din Codul Electoral al Republicii Moldova, agitația electorală fiind interzisă doar în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de locul votării.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0