Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Emigrarea văzută prin ochii copiilor: Tinerii participă la concursul național de desene

© Sputnik / Miroslav RotariAnastasia Zaharia
Anastasia Zaharia - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, organizează cea de-a treia ediție a concursului național de desene ”Migrația prin ochii copiilor”.
Migrația văzută prin ochii copiilor: Tinerii pot participa la concursul național de desene

Copiii cu vârste cuprinse între șapte și 19 ani sunt invitați să participe la concursul național de desene cu tematica ”Migrația prin ochii copiilor”, care se desfășoară în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie 2018.

Invitata emisiunii "Sputnik Matinal", consultantul pe problemele migrației din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Zaharia, a declarat că această metodă identifică necesitatea de a releva într-un mod inedit felul în care percep copiii fenomenul migrației, creionate în desenele lor.

Astfel, cele mai inovative idei prezentate vor servi la identificarea unor măsuri de diminuare a efectelor negative ale fenomenului migrației.

"Scopul concursului este asigurarea unei comunicări dintre copiii cu părinții plecați peste hotare și autorități, pentru a identifica necesitățile acestora și noile modele de intervenție prin politici publice. Copiii sunt cei mai afectați de acest fenomen trist care există în societatea noastră", a relatat Anastasia Zaharia.

Anual la concurs sunt prezentate aproximativ 500 de desene. În funcție de categoria de vârstă,  copiii percep diferit fenomenul emigrării, însă sentimentul care-i leagă pe copii este dorul de părinți. Unii participanți percep acest fenomen ca fiind unul pozitiv, dar și cu provocări. Ei îl văd ca pe o oportunitatea de a călători, de a primi cadouri și mai puțin ca pe un fenomen negativ, ce afectează societatea, familia și copilul.

"Pentru noi este primordial să elaborăm politici de reîntoarce a cetățenilor noștri la locul de baștină. Dorim să vedem și în acest an modul de percepție a copiilor, dacă este vreo schimbare pe parcursul acestor ani și care este rezultatul", a accentuat invitata.

Condițiile de participare la concurs sunt:

• La concurs pot participa elevii din școlile și liceele de pe întreg teritoriul țării, de pe ambele maluri ale Nistrului;

• Un copil poate prezenta doar o singură lucrare;

• Lucrarea prezentată la concurs va fi de mărimea A4 sau A3;

• Participanții la concurs vor elabora lucrările lor, folosind tehnici sau materiale după propria alegere (creion simplu/colorat, acuarele, guașe, colaj, tehnici grafice etc.);

• Autorii desenelor sunt rugați să menționeze următoarele informații: numele, prenumele, vârsta, clasa, instituția, localitatea;

• Lucrările participanților vor fi prezentate în original și nu vor fi întoarse autorilor.

Cele mai ingenioase și originale desene vor fi prezentate la ceremonia de premiere a câștigătorilor, care va avea loc în data de 18 decembrie 2018. Desenele sunt evaluate de către reprezentați ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și de către reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migrațiune. Cu susținerea partenerilor vor fi oferite diplome de participare și premii.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0