CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. În studiul realizat de un grup de savanți din Boston au participat 499 de pacienți cu vârsta medie de 56 de ani, cărora li se efectua simultan tomografia cu emisie de pozitroni și cea computerizată a creierului și a vaselor lor de sânge, scrie RIA Novosti.
În funcție de rezultatele scanării a fost determinată activitatea corpului amigdalian – o regiune a creierului care are rolul de reglare a stresului și a reacțiilor emoționale.
Peste cinci ani, pe parcursul etapei a doua a studiului, savanții au constatat că în această perioadă 40 de voluntari au avut accidente vasculare cerebrale sau atac de cord. Pentru a determina corelația dintre patologia cardiovasculară și acțiunea zgomotului, nivelul zgomotului a fost măsurat la domiciliul fiecărui participant la studiu, totodată nivelul zgomotului fiind apreciat conform hărților de zgomot - aviatice și rutiere - create de Departamentul Transporturilor din Massachusetts.
S-a constatat că la persoanele care locuiau în condiții fonice foarte poluate, de exemplu, aproape de șosele sau aeroporturi, corpul amigdalian era mai activ, iar nivelul de inflamație a arterelor mai ridicat. Totodată, riscul de accidente vasculare cerebrale și atac de cord era de trei ori mai mare.
Actualmente savanții planifică să efectueze studii suplimentare pentru a stabili dacă reducerea intensității sunetului poate reduce riscul de a dezvolta maladii cardiovasculare pentru populație în general și consideră că rezultatele obținute trebuie luate în considerare de către medici ca factor independent la evaluarea acestui risc.