CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Skopje, capitala Macedoniei, se clasează printre primele zece orașe cu cel mai poluat aer din lume, informează sursele media europene.
În fiecare sezon de încălzire, Skopje se confruntă cu probleme ce țin de poluarea atmosferică. Recordul a fost bătut de raionul Karpoš din capitala Macedoniei pe 5 februarie 2016, când a fost stabilită o depășire de 24 de ori a concentrației maxim admisibile (CMA) a particulelor suspendate PM10 care, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UE, este de 0,05 miligrame pe metru cub. Totodată, Skopje are doar 700 de mii de locuitori.
Tot printre cele mai poluate orașe se află și Bucureștiul, capitala României; Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovina; Cracovia (Polonia), Plovdiv (Bulgaria), Tirana (Albania), Torino (Italia), precum și Kievul, capitala Ucrainei. Cu alte cuvinte, nu departe de Chișinău se află două dintre orașele în care aerul este foarte poluat: București și Kiev.
Moscova și Sankt Petersburg se află pe locurile 19 și, respectiv, 17 în acest clasament.
Potrivit rezultatelor analizelor, dintre orașele europene cele mai favorabile pentru trai din punct de vedere ecologic sunt Helsinki (Finlanda), Rejkiavik (Islanda) și Zurich (Elveția).
Anterior, raportul OMS privind poluarea aerului pe anul 2018 a inclus printre cele zece orașe foarte poluate capitala Skopje, împreună cu orașul Tetovo din vestul Macedoniei, și municipiul industrial Tuzla din Bosnia și Herțegovina, unde se respiră cel mai greu. Măsurile întreprinse în fiecare iarnă de către autoritățile locale nu dau rezultatele scontate. Macedonenii au organizat de mai multe ori acțiuni de protest. Potrivit datelor Institutului de Sănătate Publică, emisiile industriale, gazele de eșapament ale mijloacelor de transport și fumul din sobele pentru încălzirea caselor sunt cauza a peste 1,2 mii de decese pe an. În fiecare iarnă, Ministerul Sănătății al Macedoniei le recomandă cetățenilor să renunțe la utilizarea autoturismelor dacă nu este absolut necesar, și să nu facă focul în sobe decât cu lemne și cărbuni. În Macedonia practic nu există încălzire centralizată cu gaze.