Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Scutece îmbibate cu substanțe toxice - sute de mii de bebeluşi, în pericol

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaПеринатальный центр
Перинатальный центр - Sputnik Moldova
Abonare
Multe dintre scutecele folosite pentru protecţia copiilor mici sunt îmbibate cu soluţii toxice – se cere intervenţia urgentă a Ministerului Sănătăţii.

BUCUREŞTI, 5 nov – Sputnik, Claudia Iacobescu. Aproximativ 370.000 de bebeluşi, potrivit Asociației Pro-Consumatori România, folosesc scutece îmbibate cu substanţe toxice, iar produsele care garantează că micuţul va sta mult timp într-un mediu uscat sunt cele mai dăunătoare.

Pe ambalaje, fabricanţii laudă eficacitatea produselor lor, dar evită să vorbească despre natura materialelor folosite.

Testele realizate în Franţa de Institutul Naţional al Consumului au pus în evidenţă prezenţa reziduurilor cu risc toxic în majoritatea scutecelor, fie ele convenţionale sau ecologice, se arată pe site-ul Asociaţiei Pro-Consumatori.

Legislaţia nu protejează cumpărătorii

Din păcate, actuala legislaţie nu obligă producătorii să furnizeze informaţii despre compoziţia chimică a scutecelor pentru bebeluşi. Asta nu înseamnă că părinţii nu au dreptul să ştie, mai ales că multe asemenea produse nu sunt fabricate din bumbac, ci din celuloză şi amestec cu diferite materiale plastice, precum: prolipropilena, poliacrilatul pentru gelul absorbant şi poliesterul.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională: Vaccinarea copiilor în Moldova este obligatorie

În afară de celuloză, scutecele din gama ecologice conţin şi alte materiale de origine naturală, dar nu le exclud pe cele sintetice. Ţesătura care vine în contact cu pielea este şi în cazul scutecelor ecologice realizată din materiale plastice. Contactul permanent cu un material plastic cum este polipropilena nu ar trebui, în principiu, să prezinte riscuri majore pentru sănătatea celor mici, în afară de unele iritaţii sau alte manifestări minore nedorite.

Institutul francez a analizat nu mai puţin de 12 mărci de scutece – unele se găsesc şi în România, sunt mărci extrem de cunoscute şi de cumpărate.

În scutecele analizate s-au găsit pesticide, hidrocarburi aromatice policiclice HAP, urme de dioxine sau de compuşi organici volatili.

Ce înseamnă asta? Că majoritatea scutecelor studiate încorporează una sau mai multe molecule cu toxicitate posibilă sau certă.

Majoritatea scutecelor testate, inclusiv cele ecologice, conţin reziduuri de molecule cu toxicitate dovedită sau suspectată. Cu toate că nivelul lor este scăzut, această prezenţă nu este acceptabilă ţinând cont de sensibilitatea sugarilor la substanţele toxice, mai ales la nivelul şezutului.

Specialiştii cer intervenţia Ministerului Sănătăţii

Anca Răducan, medic specialist dermatologie, doctor în ştiinţe medicale din România spune că produsele de curăţare-igienizare şi şerveţelele umede pot provoca dermatite alergice de scutec, problemă des întâlnită în primii doi ani de viaţă ai bebeluşului.

„Pielea nou-născuţilor este mai permeabilă, ceea ce favorizează absorbţia substanţelor care intră în contact direct cu pielea, în special în mediu umed, aşa cum se întâmplă în zona scutecului”, a explicat medicul.

La rândul său, conferenţiar universitar doctor Costel Stacnciu precizează că alegerea unei mărci de scutece de către părinţii aflaţi la primul copil este un lucru dificil, iar achiziţiile se fac, de regulă, la sfatul prietenilor sau se lasă ademeniţi de reclame sau chiar de sfaturile unor pediatri „care s-au transformat în agenţi de vânzări ai marilor producători de produse de puericultură”.

„Din păcate, nici statul român nu a alocat în ultimii 27 de ani resurse financiare pentru realizarea de teste comparative care să-i ajute pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. România este printre puţinele state din Uniunea Europeană în care produsele destinate copiilor nu sunt testate periodic, fapt care explică şi rata ridicată a bolilor cronice în rândul copiilor”, a precizat acesta.

Doctor economist Emil Bojin, vicepreşedinte al APC, solicită Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să realizeze cât mai rapid reglementări care să îi oblige pe producătorii de scutece de unică folosinţă să ofere informaţii clare consumatorilor cu privire la compoziţia chimică a scutecelor şi să ofere garanţii consumatorilor cu privire la lipsa de reziduuri toxice în aceste produse.

Fluxul de știri
0