Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Agenții economici, sub lupa Serviciului Fiscal: Iată ce verifică autoritatea fiscală

© Sputnik / Miroslav RotariOlga Golban, Diana Cebotaru și Alexandru Ghețu
Olga Golban, Diana Cebotaru și Alexandru Ghețu - Sputnik Moldova
Abonare
Care este diferența dintre contractul individual de muncă și contractul civil? Cum putem verifica dacă angajatorul își onorifică obligațiunile și achită contribuțiile sociale la stat, dar și care sunt consecințele acceptării salariului în plic.

100 de agenți economici din domeniile agricultură, comerț și construcții vor fi sub lupa Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit reprezentanților autorității fiscale, verificările vor fi efectuate în perioada octombrie – decembrie 2018 și sunt parte a campaniei ”Refuză salariul în plic- cere să îți fie respectate drepturile”, promovată de Serviciul Fiscal de Stat.

Totodată, în această perioadă, reprezentanții Serviciului Fiscal, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Inspectoratului de Stat al Muncii vor informa salariații și angajatorii despre riscurile și dezavantajele fenomenului ”muncii la negru” și a ”salariului în plic”.

”Pe parcursul perioadei desfășurării campaniei vor fi realizate un șir de acțiuni de informare, sensibilizare și consultare a salariaților, angajatorilor, interesați în aplicarea corectă și eficientă a legislației în raporturile de muncă, precum și promovarea reformei fiscale. Aplicarea de sancțiuni nu este întotdeauna cel mai eficient mecanism. De aceea, încercăm și aspectul de educare a cetățeanului și punem accent pe viitori contribuabili, adică a tinerilor”, a declarat Olga Golban, șefa Direcției Metodologia Impozitelor si Taxelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la  Radio Sputnik Moldova.

Cert este că cei care pun la îndoială faptul că angajatorul achită toate contribuțiile la stat pot verifica personal dacă cel care i-a angajat își onorifică obligațiunile.

 „Persoanele care vor să cunoască care este starea reală a contului său de asigurări sociale pot să se adreseze la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la oficiile teritoriale de asigurări sociale pentru a solicita acea parolă a contului său curent și pentru a vedea cât achită angajatorul pe contul său de asigurări sociale”, a adăugat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru.

Șeful Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandru Ghețu, a explicat în cadrul emisiunii care este diferența dintre un contract de muncă individual de muncă și un contract de muncă civil, care nu întotdeauna avantajează angajatul.

Care sunt aceste diferențe, dar și care sunt consecințele acceptării salariului în plic, am aflat de la Olga Golban, șefa Direcției Metodologia Impozitelor si Taxelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat; Diana Cebotaru, şefa Direcţiei Politici de Asigurări Sociale şi Medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale și Alexandru Ghețu, șeful Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Fluxul de știri
0