Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce reprezintă sistemul unitar de salarizare pe care îl propune Ministerul Finanțelor

© Sputnik / OsmatescoOctavian Armașu, și Eugeniu Nichiforciuc
Octavian Armașu, și Eugeniu Nichiforciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 decembrie, când intră în vigoare reforma salarizării, niciun angajat din sistemul public nu va primi un salariu mai mic de 2.000 de lei.

Peste 150 de mii de bugetari din Republica Moldova vor primi lefuri mai mari începând cu 1 ianuarie. Asta datorită reformei salarizării care urmează să fie implementată începând cu 1 decembrie. Proiectul legii cu privire la salarizare a fost deja definitivat și prezentat. Potrivit documentului, de majorări salariale vor beneficia funcționarii din educație, sănătate, asistență socială, dar și reprezentanții autorităților publice locale. 

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, salariile acestor categorii de bugetari vor fi majorate în baza unui sistem unitar, menit să înlăture discrepanțele dintre salariul minim din sectorul bugetar și cel maxim. Mai exact, angajații vor fi remunerați în baza unui sistem constituit din grade și trepte de salarizare, iar leafa va fi constituită din partea fixă și cea variabilă. Cert este că partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii acestuia.

„Salariile unor categorii de bugetari vor fi majorate cu 20%, alții vor beneficia de majorări de 50 la sută, iar unele categorii se for bucura de majorări de tocmai 90%. Noi ne-am propus să micșorăm această diferență dintre salariul minim și cel maxim în baza unei grile unice. Astăzi diferența dintre salariul cel mai mic și cel mai mare din sistemul public este de 33 de ori. Adică salariul maxim este de 33 de ori mai mare decât cel mic și noi ne-am propus să nivelăm unele sporuri, astfel încât toți angajații să se bucure de majorări salariale", a declarat Octavian Armașu în timpul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Cert este că niciun bugetar nu va primi un salariu mai mic decât cel pe care îl ridică în prezent.

„La nimeni nu se vor micșora veniturile. Da, vor fi unele categorii la care salariul de bază se va micșora, dar ei vor primi compensații care vor acoperi această micșorare de salariu. Ceilalți vor beneficia de majorări datorită acestei grile unice care va fi introdusă", a adăugat Octavian Armașu.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, dă asigurări că bani pentru aceste majorări sunt în bugetul de stat.

„Comparativ cu anul 2018, pentru anul 2019 avem o majorare a Fondului de Salarizare cu circa 1,3 miliarde de lei. Această sumă ne ajută ca să acomodăm această lege în spațiul fiscal, adică să avem suficienți bani pentru a achita salarii majorate", a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu în studioul Radio Sputnik Moldova.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc și expertul economic Viorel Gârbu au explicat în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” cât de reală este această reformă în condițiile actuale ale Republicii Moldova.

De menționat este că, în prezent, cea mai mică leafă constituia 1200 de lei, iar cea mai mare – 36 de mii. Nivelarea salariilor va costa statul 1,3 milioane de lei, bani prevăzuți deja pentru anul 2019.

Autor: Silvia Zavadovschi
Fluxul de știri
0