Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Moldoveanul care înoată pentru Pace

© Sputnik / OsmatescoIon Lazarenco Tiron
Ion Lazarenco Tiron - Sputnik Moldova
Abonare
Înotătorul moldovean de ape deschise, Ion Lazarenco-Tiron, stabilit de mai bine de 20 de ani în Irlanda, este al optulea om de pe glob, care a înotat cele șapte strâmtori, dar este primul care a reușit această performanță din prima încercare.
Moldoveanul care înoată pentru Pace

Ion Lazarenco-Tiron ar putea fi înaintat la Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2019. Ideea îi aparține autorului lucrării „Cartea de aur”, Denis Roșca, care s-a referit într-un interviu telefonic la activitatea înotătorului moldovean de promotor al ideii păcii în lume.

"Ideea a fost lansată la începutul lunii martie 2018. Ion Lazarenco a înotat pentru pace, neavând un suport concret de la vreun anumit stat. El a înotat Nistrul, Prutul și strâmtorile în numele păcii și consider că merită să fie imortalizat în istoria sportului mondial ca sportivul care a luat premiul Nobel. Să înoți șapte strâmtori din prima încercare, eu nu cunosc asemenea om. Este unul la un miliard de oameni  care a înotat strâmtorile, dar e unul la opt miliare care le-a notat din prima dată", a relatat cronicarul.

Ion Lazarenco a înotat sute de kilometri pentru copiii nevoiași, pentru sportivii care practică înotul, dar și pentru a promova Republica Moldova în lume. În anul 2014, el a parcurs Gibraltarul - 14 km și Canalul Mânecii - 34 km, în 2015 Canalul de Nord de 34 km, în 2016 Canalul Catalina -34 km și Canalul Molokai de 44 km, în 2017 - Canalul Tsugaru de 20 km, iar ultima sa cucerire este Strâmtoarea Cook, care se întinde pe 26 km.

 

 

Autor: Cristina Baș

 

Fluxul de știri
0