Un comunicat al Centrului Național Anticorupție, de săptămâna trecută, în care se anunța despre reținerea fostul şef al Asociaţiei Obşteşti ”Lăstăraş”, a zguduit societatea moldovenească. Potrivit oamenilor legii, acesta și-ar fi făcut averi pe banii părinților care și-au dat copiii la grădinița numărul 199 din Capitală.
Mai exact, în perioada anilor anilor 2015- 2017, Dorian Bogașevschi ar fi colectat lunar de la părinţii copiilor sume de până la 1400 de lei în fondul Asociației, pentru diverse activități. Totodată, părinţii achitau şi pentru alte necesităţi ale grădiniţei, iar dacă refuzau erau ameninţaţi cu transferarea copiilor în grupe slab dotate sau cu exmatricularea din instituţia preşcolară. Astfel, pe conturile Asociaţiei se acumulau lunar aproximativ 600 de mii de lei.
În timpul perchezițiilor, la domiciliul acestuia au fost depistați 500 de mii de lei și 10 arme. Totodată, potrivit oamenilor legii, familia Bogașevschi are în posesie 10 automobile, opt apartamente, vile pe care le dă cu chirie unei baze de odihnă de la Vadul lui Vodă, dar și o școală privată.
Acest caz scoate în evidență mai multe probleme din învățământul preșcolar. Cum este posibil ca din funcția de președinte al unei Asociații Obștești să-ți ridici un imperiu? Cum punem capăt plăților neformale din învățământul preșcolar? Când vom avea suficiente locuri în grădinițele din capitală, dar și cât de funcțională și utilă este platforma eGrădiniță?
Răspunsurile la aceste întrebări le-am aflat de la Ala Revenco, director executiv al Asociației ”Părinți Solidari” și Denis Zacon, inspector superior, Primăria Chișinău.
Autor: Silvia Zavadovschi