Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fiscul anunță controale: Sunt vizați 100 de agenți economici

© Sputnik / Miroslav RotariOlga Golban
Olga Golban  - Sputnik Moldova
Abonare
Din data de 29 octombrie 2018, Serviciul Fiscal de Stat a relansat campania cu genericul ”Refuză salariul în plic - cere să îți fie respectate drepturile”. Campania are drept scop conformarea voluntară a contribuabililor care muncesc la negru, dar și a celor care angajează la negru.
Serviciul Fiscal de Stat anunță controale fiscale. Sunt vizați 100 de agenți economici

În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Olga Golban, șefa Direcției Metodologia Impozitelor si Taxelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, a venit cu mai multe detalii privind acțiunile de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului ”salariului în plic” și muncii ”la negru”.

Potrivit Olgăi Golban, munca la negru și remunerarea angajaților în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale și a fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală. În cadrul campaniei, angajații SFS vor efectua controale fiscale la 100 de agenți economici selectați cu risc sporit  de utilizare a muncii nedeclarate sau sub declarate din toate domeniile de activitate economică pe întreg teritoriul țării.

”Pe parcursul perioadei desfășurării campaniei, de către angajații SFS de comun cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale și cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii vor fi realizate un șir de acțiuni de informare, sensibilizare și consultare a salariaților, angajatorilor, interesați în aplicarea corectă și eficientă a legislației în raporturile de muncă, precum și promovarea reformei fiscale. Aplicarea de sancțiuni nu este întotdeauna cel mai eficient mecanism. De aceea, încercăm și aspectul de educare a cetățeanului și punem accent pe viitori contribuabili, adică a tinerilor”, a declarat Olga Golban.

În martie 2018 a demarat prima etapă a controalelor și acțiunilor ample de conformare a agenților economici cu risc sporit de achitarea a salariilor în plic și utilizării muncii la negru pe un eșantion mai restrâns — 17 contribuabili. Rezultatele acțiunilor întreprinse de către Serviciul Fiscal de Stat, pentru 9 luni ale anului 2018, s-au soldat cu calcularea suplimentară pentru plata la buget obligații aferente plăților salariale în sumă totală de 38 802 132 lei.

Salariu „în plic” primesc 7,3% din salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură (44,8%), comerț (19,3%) și construcții (7,5%). Numărul total al salariaților în Moldova este de 790,6 mii de persoane.

Potrivit Codului Contravențional, pentru fiecare persoană identificată că activează în cadrul unei companii dar nu este angajată conform Codului Muncii, persoana juridică riscă o amendă de la 210 u. c. la 300 u.c. (între 10 500 și 15 000 de lei).  În cazul în care salariile sunt achitate fără a fi reflectate integral în dările de seamă, angajatorul riscă o amendă de peste 1000 u.c. (50 000 de lei).

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0