Elena Sanduleac, medic-igienist din cadrul Centrului Siguranță Chimică și Toxicologie, a menționat că organismul uman este deosebit de receptiv la acțiunea toxică a plumbului. În aceste condiții, o recomandare importantă pentru părinți este să nu procure jucării din surse nesigure și de o calitate incertă.
Totodată, de fiecare dată când este achiziționată o jucărie copilului, eticheta trebuie sa fie principala sursă de informații pentru a decide dacă este sau nu sigură pentru el. Dacă în eticheta produsului se menționează substanțele toxice precum plumbul, atunci procurarea produsului trebuie evitată.
"Plumbul afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare", a declarat Elena Sanduleac.
Potrivit Elenei Sanduleac, în Republica Moldova nu sunt înregistrate cazuri de intoxicare cu plumb în rândul copiilor și adulților. Cele mai frecvente intoxicații sunt cele cu medicamente, alcool sau pesticide.
Autor: Cristina Baș