Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fiecare nou-născut va primi un set cadou la maternitate. Ce conține acesta

© Sputnik / OsmatescoAliona Lupașco și Anastasia Oceretnîi
Aliona Lupașco și Anastasia Oceretnîi - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 decembrie 2018, la nașterea copilului familiile vor fi asigurate cu seturi de primă necesitate pentru fiecare nou-născut. În acest sens, în data de 24 octombrie, Cabinetul de Miniștri a aprobat Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor.
Fiecare nou-născut va primi un set cadou la maternitate. Ce bunuri conține acesta

În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Anastasia Oceretnîi, a precizat că setul de bunuri va fi oferit gratuit familiilor după naștere, prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private, odată cu completarea unui formular la care se vor anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii.

"Setul de bunuri necesare nou-născutului va include unități de vestimentație precum: body, pantaloni, maletă, căciulă și ciorapi, toate în culori neutre, potrivite pentru fete și băieți. De asemenea, setul va cuprinde și un pachet cu scutece, șampon-spumă, cremă, ulei, șervețele umede de unică folosință, jucărie de pluș, o păturică împletită și o cutie, din material dur, rezistent, confortabil și posibil de utilizat pentru somn", a menționat Anastasia Oceretnîi.

Potrivit ei, acest set va fi revizuit periodic și va fi completat  cu bunuri care, în concepția mămicilor, vor mai fi necesare. Mai mult decât atât, cu suportul partenerilor de dezvoltare, în aceste seturi ar putea fi incluse și cărți care vor oferi informații utile despre îngrijirea nou-născuților.

Medicul obstetrician din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Aliona Lupașco, a venit cu propunerea ca în aceste seturi să fie inclusă o sticluță cu biberon pentru bebeluși, medicamente inofensive pentru stimularea lactației la mame și creme pentru cicatrizarea mameloanelor.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova s-au născut peste 30 mii de copii, astfel încât proiectul reprezintă o acțiune pro activă a Guvernului Republicii Moldova, de susținere a familiilor la nașterea copiilor, sub denumirea „O nouă viață”,  care va fi implementată pe întreg teritoriul țării. Pentru implementarea acțiunii în anul 2018 vor fi alocați peste 5,6 milioane de lei.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0