Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Olga Coptu, despre problemele cu care se confruntă moldovenii aflați peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariOlga Coptu
Olga Coptu - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", fosta șefă al Biroului pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu, a vorbit despre problemele cu care se confruntă moldovenii aflați peste hotarele țării și cum sunt caracterizați cetățenii noștri în străinătate.
Olga Coptu, despre problemele cu care se confruntă moldovenii aflați peste hotare

Potrivit Olgăi Coptu, în țări precum Federația Rusă, Italia și Grecia cetățenii moldoveni simt lipsa unor acorduri de protecție socială. În Spania este invocată lipsa acordurilor pentru recunoașterea permisului de conducere. Moldovenii plecați în Portugalia spun că în ultimii cinci ani o problemă majoră a devenit lipsa locurilor de muncă. În Marea Britanie, unde numărul cetățenilor moldoveni a crescut semnificativ în ultimii doi ani, principala preocupare a conaționalilor noștri este ce se va întâmpla după Brexit.

Cele mai îndrăgite destinații pentru moldovenii care pleacă peste hotare sunt Italia, SUA, Canada, Germania, Spania și Israelul. Dintre statele CSI, destinațiile cele mai populare sunt Federația Rusă și Ucraina.

"La adaptarea morală și psihologică în aceste state contribuie diasporele moldovenești care funcționează acolo. Acestea creează ambianța culturală și socială care îi ajută pe imigranți să se adapteze mai ușor în noile condiții și să se integreze în noua țară. Diaspora este oglinda societății de acasă, iar față de alți cetățeni, moldovenii sunt caracterizați pozitiv. Avem o criminalitate scăzută raportată la alte naționalități. Moldovenii sunt caracterizați cu un grad înalt de calificare în câmpul muncii. Tinerii moldoveni se integrează ușor în societate și sunt participă activ la diverse activități", a menționat Olga Coptu.

În prezent, datele oficiale arată că aproximativ 800 de mii de moldoveni se află peste hotare, iar cei mai mulți dintre emigranți, adică aproximativ 400.000, sunt femei. De asemenea, potrivit raportului, fiecare al doilea moldovean plecat nu a mai revenit acasă în ultimul an. În același timp, numărul celor plecați temporar peste hotare este de 320 de mii. Dintre ei, peste 210 mii sunt bărbați, iar restul femei.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0