Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Persoanele care răspândesc înregistrări intime rămân nepedepiste

© Sputnik / OsmatescoMaria Dimineț și Sergiu Bozianu
Maria Dimineț și Sergiu Bozianu - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 500 de persoane au reclamat, anul trecut, încălcarea datelor cu caracter personal. Oamenii s-au plâns pe utilizarea nejustificată a informaților personale de către polițiști, medici și angajați ai băncilor.

Peste 500 de persoane au reclamat, anul trecut, încălcarea datelor cu caracter personal. Oamenii s-au plâns pe utilizarea nejustificată a informaților personale de către polițiști, medici și angajați ai băncilor.

Peste 500 de persoane au reclamat, anul trecut, încălcarea datelor cu caracter personal. Oamenii s-au plâns pe dezvăluirea ilegală a informațiilor personale de către persoane terțe, utilizarea nejustificată a datelor de către polițiști, medici și angajați ai băncilor. Totodată, în instanțele de judecată au fost examinate 52 de cauze contravenționale, dintre care 37 au avut câștig de cauză. Experții estimează că, în realitate, numărul persoanelor care suferă din cauza încălcării datelor cu caracter personal este mult mai mare. Mulți însă nu conștientizează acest fapt sau nu-și cunosc drepturile. În ce măsură în Republica Moldova sunt protejate datele personale ale cetățenilor? Detalii aflați din interviul realizat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Sergiu Bozianu, directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private.

Potrivit lui Sergiu Bozianu, autoritățile publice continuă să încalce legislația care reglementează protecția datelor persoanele ale cetățenilor.

”Una dintre situațiile ieșite din comun a fost afișarea, la una dintre preturi, o listă cu numele și prenumele persoanelor cu deficiențe mintale, care au beneficiat de ajutoare”.

Abateri sunt comise și de către operatorii de date cu caracter personal, cum ar fi avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii.

”Avem cazuri cand informația a fost extrasă, utilizată și chiar vândută. În prezent, operatorii nu se conformează cerințelor în totalitate”.

Nerespectarea legislației de către autoritățile publice și operatorii de date nu este singura problemă care pune în pericol viața privată a cetățenilor. În prezent, este aproape imposibil de a identifica persoanele care plasează pe internet înregistrări audio sau video intime.

”Există multe metode prin care poate fi mascată o dezvaluire. Este greu de a identifica aceste persoane. Nu suntem protejați de faptul că în public pot aparea informații audio sau video din domeniul vieții noastre private”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0