Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Rusia se pregătește de război, SUA pregătesc un război” - diplomat, despre tratatul INF

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Diplomatul rus Andrei Belousov a confirmat că Rusia se pregătește să-și apere teritoriul împotriva oricărei agresiuni, în timp ce retragerea unilaterală din Tratatul INF de către SUA semnalează că Washingtonul se pregătește pentru o astfel de agresiune.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Andrei Belousov, directorul adjunct al Departamentului de neproliferare și control al armamentului din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a comentat retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul INF prin faptul că SUA "pregătesc un război" și că Rusia trebuie să se pregătească să-și apere teritoriul, principiile și valorile.

Militari ai armatei SUA și avioane militare americane - Sputnik Moldova
Statele Unite livrează cel mai mare lot de muniții în Europa din secolul XXI

"Recent, la reuniunea [comitetului], SUA au declarat și că Rusia se pregătește pentru război. Da, Rusia se pregătește pentru război, o pot confirma", a spus Belousov după votul eșuat al Comitetului ONU privind rezoluția Rusiei în sprijinul INF, scrie ro.sputinik.md.

"Ne pregătim să ne apăram patria, integritatea teritorială, principiile noastre, valorile noastre, poporul nostru - ne pregătim pentru un astfel de război", a adăugat el.

Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia nu se pregătește să înceapă războiul. Potrivit diplomatului, există o mare diferență între Rusia și pregătirile Statelor Unite.

"Din punct de vedere lingvistic, această diferență este într-un singur cuvânt, atât în limba rusă, cât și în limba engleză: Rusia se pregătește pentru război, iar SUA pregătesc un război", a spus Belousov.

"Altfel, de ce Statele Unite s-ar retrage din tratat, își vor construi potențialul nuclear și vor adopta o nouă doctrină nucleară?", a notat Belousov.

Comentând asupra votului esențial al comisiei ONU privind proiectul de rezoluție al Rusiei, Belousov a avertizat că refuzul de a introduce proiectul ar putea afecta grav securitatea mondială.

"Dacă Statele Unite vor ieși din tratat și vor începe să-și construiască potențialul nuclear într-o manieră necontrolată, ne vom confrunta cu o altă realitate", a spus el, adăugând că problemele procedurale pe care ONU s-a axat în ultimele zile vor părea nesemnificative.

Lumea subacvatică - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Rusia
Federația Rusă construieşte o dronă subacvatică pentru distanțe foarte lungi

Tratatul INF a fost semnat de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, și de președintele american Ronald Reagan în 1987, în timpul războiului rece. Cele două părți au ajuns la un acord istoric de reducere a arsenalelor lor nucleare și s-au angajat să distrugă toate rachetele balistice lansate de nave de croazieră sau sol, cu intervale între 310 și 3.400 de mile.

Sâmbăta trecută, președintele american Donald Trump a anunțat intenția țării sale de a se retrage din Tratatul INF, motivând cu presupuse încălcări ale acordului din partea Rusiei.

Vineri, Rusia a prezentat un proiect de rezoluție pentru conservarea INF la primul comitet al Adunării Generale a ONU, însărcinat cu dezarmarea și securitatea internațională. Cu toate acestea, comisia a votat împotriva revizuirii proiectului, cu 55 de țări votând împotriva proiectului de rezoluție, 31 de state care au sprijinit și 54 de abțineri de la vot.

În cadrul Adunării Generale a ONU, Belousov a comentat că Rusia a avut întrebări pentru SUA cu privire la punerea în aplicare a tratatului încă din anul 2000.

Fluxul de știri
0