Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum cheltuie copiii în situații de risc banii de buzunar oferiți de Guvern

© Sputnik / OsmatescoElena Bernaz, Dascăl Lina
Elena Bernaz, Dascăl Lina - Sputnik Moldova
Abonare
Beneficiarii Centrelor pentru Copii în Situații de Risc primesc în fiecare zi câte zece lei pentru necesități personale.
Cum cheltuie copiii în situații de risc banii de buzunar oferiți de Guvern

Copiii aflați în situații de risc primesc bani de buzunar din partea Guvernului, din aprilie 2018. Vorbim despre o alocație zilnică în sumă de 10 lei, destinată necesităților personale. Cum gestionează minorii acești bani, aflați din interviul realizat în studioul Radio Sputnik Moldova, cu Elena Bernaz și Lina Dascăl, specialiști în cadrul Centrului pentru Copii în Situație de Risc din orașul Ștefan — Vodă.

"Este binevenită această alocație. Copii au posibilitatea să se îmbrace și să se încalțe mai bine.  Ei primesc acești bani, iar noi îi monitorizăm cum îi gestionează. Fetele preferă să-și cumpere lenjerie de calitate, băieții optează pentru adidași. Acum nu se deosebesc de alți copii, sunt bine îmbrăcați și îngrijiți", a relatat Elena Bernaz.

Copiii aflați în situații de risc au traume psihologice grave. În cadrul Centrului pentru Copii în Situație de Risc ei beneficiază de asistență medicală, psihologică și socială. Cel mai mult le lipsește însă dragostea părintească.

"Acești copii sunt abandonați de familie, fug de acasă, suferă din cauza violenței în familie și sunt discriminați la școală. Noi le oferim sprijin și dragoste, ceea ce le lipsește în familie sau în mediul în care se află. Depunem mult efort pentru a-i ajuta să se reabiliteze psihologic și să-și refacă viața", a menționat Lina Dascăl.

Mulți dintre părinții copiilor aflați în situații de risc sunt născuți după colapsul Uniunii Sovietice. Potrivit psihologului Lina Dascăl, ei au ajuns în situații dificile deoarece, la începutul independenței țării, nu exista un model după care să-și trăiască viața.

"În perioada sovietică, oamenii trăiau după o anumită ideologie, program, reguli. Copilul era pedepsit dacă nu respecta normele sociale existente. De exemplu, nu era admis în organizația de pionieri, era criticat. Exista un mecanism de control al comportamentul copiilor", a explicat Lina Dascăl.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0