Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Care sunt cele mai prestigioase profesii în opinia rușilor

© Sputnik / Ivan Rudnev / Accesați arhiva multimediaMedici
Medici - Sputnik Moldova
Abonare
Un sondaj efectuat în Rusia arată care sunt cele mai prestigioase profesii în viziunea rușilor.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Peste un sfert dintre ruși (26 la sută) consideră că meseria de medic este cea mai prestigioasă la ora actuală, arată datele unui sondaj realizat de Centrului Rus pentru Studierea Opiniei Publice (VȚIOM), comunică RIA Novosti.

Potrivit rezultatelor studiului, prestigiului profesiei de medic a crescut semnificativ în ultimii ani: în 2012 o astfel de opinie o împărtășeau doar 12 la sută dintre respondenți. În afară de aceasta, 16 la sută dintre ruși consideră că cea mai prestigioasă meserie este cea de pedagog, iar 14 la sută – cea de jurist.

Vladimir Putin s-a adresat cu un mesaj poporului rus după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova
Politică
Fenomenul Putin: Ce au demonstrat datele unui sondaj de opinie

Fiind întrebați: “care sunt cele mai bine plătite meserii?”, 15 la sută au spus că cea de jurist, avocat și procuror. O astfel de opinie era susținută în anul 2006 de 23 la sută dintre respondenți.

În același timp, 13 la sută dintre ruși consideră că cele mai bine plătite sunt profesiile legate de politică, dar și profesiile de medic și petrolist (până la 12 la sută).

Sondajul mai arată că 28 la sută dintre respondenți și-au ales profesia fiind influențați de pasiuni și interese, 23 la sută au răspuns că “au fost determinați de circumstanțe”, iar 16 la sută de oportunități de avansare în carieră și prestigiul profesiei. Pentru 12 la sută, principalul criteriu de alegere a locului de muncă a fost nivelul înalt al salarizării.

Sondajul a fost efectuat pe 22 octombrie, pe un eșantion de 1600 de persoane cu vârsta de la 18 ani, prin interviu la telefon. Marja de eroare nu depășește 2,5 la sută.

Fluxul de știri
0