Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Amenzile pentru braconaj se înăspresc. Va fi confiscat și automobilul

CC0 / Pixabay / Bru-nO / Ружье
Ружье - Sputnik Moldova
Abonare
Amenzile pentru braconaj se înăspresc. Va fi confiscat și automobilul cu care vânătorii vor merge la vânat de animale.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Amenzile pentru încălcarea legislației privind fondul cinegetic și protecția vânatului vor fi înăsprite.  Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul unei noi Legi a vânătorii și fondului cinegetic.

Inițiativa legislativă aparține deputatului democrat Anatolie Gorilă. Potrivit autorului, proiectul ar exclude lacunele existente în legislația din domeniu, care este una învechită, ar reglementa raporturile atât din domeniul vânătorii, cât şi din domeniul administrării eficiente a gospodăriei cinegetice.

Vânătoare de iepuri, cu șoimul - Sputnik Moldova
A fost dat startul sezonului de vânătoare: Ce păsări și animale pot fi vânate

Inițiativa prevede crearea, în baza unui fond cinegetic național unic, a mai multor rețele de fonduri de vânătoare specializate, care să includă fondurile de tip silvic şi transmiterea acestora în gestionare Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Agenţiei „Moldsilva”, instituţiilor de învăţământ specializate.

Proiectul mai prevede acordarea dreptului succesoral de folosinţă, pe termen lung, a animalelor de vânătoare utilizatorilor care au practicat această activitate anterior şi îşi asumă toate responsabilităţile în vederea protecţiei animalelor. Responsabilitățile vor fi stipulate în contract. Potrivit autorului, acordarea dreptului de folosință a fondurilor de vânătoare pe un termen de până la 15 ani va contribui la garantarea investiţiilor financiare pe termen lung, implementarea diverselor proiecte pentru dezvoltarea faunei de vânătoare.

Îngrozitor: Crimă împotriva naturii comisă de braconierii moldoveni>>>

În proiect este prevăzută doar o singură posibilitate legală de acordare pe termen lung a terenurilor de vânătoare – contractul încheiat între gestionari, adică între persoane juridice şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectul de lege mai prevede înăsprirea pedepselor în cazul încălcărilor, inclusiv amenzi de câteva ori mai mari decât cele existente în prezent, confiscarea instrumentelor de braconaj, transportului, atragerea persoanelor culpabile la răspundere administrativă şi penală pentru braconaj.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului în lectură finală.

Fluxul de știri
0