Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE, măsuri sporite de consolidare a frontierelor externe: Îi vizează și pe moldoveni

© AP Photo / Virginia MayoIn this photo taken on Thursday, Feb. 4, 2016, a car drives out of Schengen, Luxembourg and into Contz-les-Bains, France
In this photo taken on Thursday, Feb. 4, 2016, a car drives out of Schengen, Luxembourg and into Contz-les-Bains, France - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații europeni au adoptat o decizie menită să anihileze o filieră importantă de migrație ilegală, care le permitea unor cetățeni străini să eludeze deciziile de returnare pronunțate împotriva lor.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Pe 24 octombrie, Parlamentul European a aprobat noile norme de consolidare a gestionării frontierelor externe și asigurare a securității interne în 30 de țări europene.

Măsurile de consolidare a bazei de date a Sistemului de Informații Schengen (SIS) urmăresc, de asemenea, intensificarea eforturilor UE împotriva terorismului, criminalității transfrontaliere și migrației ilegale.

Шлагбаун, архивное фото - Sputnik Moldova
Reguli noi la trecerea banilor peste hotarul UE: Iată ce sumă vei putea avea în buzunar

Deputații au menționat că în ultimii ani frontierele externe ale UE au avut parte de presiuni, iar unele state membre au reintrodus controalele la frontierele interne ca răspuns la atacurile teroriste din Europa și afluxul de refugiați în UE din 2015.

Astfel, pentru a asigura supraviețuirea spațiului Schengen fără frontiere și pentru a consolida frontiera externă comună, Comisia Europeană a prezentat, în decembrie 2016, un pachet de propuneri legislative care revizuiesc cadrul juridic al SIS.

Pentru a contribui la combaterea migrației ilegale, sistemul va stimula schimbul de informații și va include alerte privind resortisanții țărilor terțe care fac obiectul unei decizii de returnare.

„În momentul de față, statele membre nu fac schimb de informații despre resortisanții unei țări terțe care au primit o decizie de returnare. Datorită lipsei acestui schimb de informații, un resortisant al unei țări terțe care are obligația de a se întoarce în țara sa poate evita cu ușurință această obligație, mergând într-un alt stat membru”, a explicat co-raportorul Jeroen Lenaers, membru al grupului PPE.

Statele membre vor fi acum obligate să facă schimb de informații referitoare la actele de terorism. Totodată, vor exista norme mai stricte privind protecția datelor, inclusiv mai multe mijloace și mai multă supraveghere din partea autorităților responsabile cu protecția datelor.

Fluxul de știri
0