Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Operațiune specială a CNA: Noi rețineri în sistemul educațional

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la administrația de stat a drumurilor
Percheziții la administrația de stat a drumurilor   - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Suspectul este învinuit că ar fi colectat peste jumătate de milion de lei lunar de la părinții copiilor care frecventau grădinița „Lăstăraș”.

CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Ofițerii CNA l-au reținut pe fostul șef al Asociației Obștești “Lăstăraș”. Acesta ar fi colectat peste jumătate de milion de lei lunar de la părinții copiilor care frecventau grădinița 199 “Lăstăraș” din Capitală.

Judge. Referee hammer and a man in judicial robes. - Sputnik Moldova
Societate
Corupție în sistemul educațional: Profesori, pe banca acuzaților

Potrivit CNA, în perioada septembrie 2015 - august 2017, preşedintele AO „Lăstăraş” ar fi perceput de la părinţii câte 1200 – 1400 de lei lunar, sub pretextul predării în cadrul grădiniţei a lecţiilor de limbi moderne, informatică computerizată, artă plastică, muzică, coregrafie. Potrivit estimărilor, în fondul Asociaţiei erau acumulate lunar aproximativ 600 de mii de lei, iar cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarul familiei preşedintelui Asociației.

Oamenii legii au stabilit că preşedintele AO „Lăstăraş” a încheiat un contract de locaţiune a unor încăperi ale Grădiniţei nr. 199, cu o suprafaţă de 1343,8 m.p., pe care le-ar fi transformat în grupe private. Astfel, părinţii copiilor erau forţaţi să achite plăţi suplimentare, iar în cazul în care refuzau, erau obligaţi să părăsească instituţia preşcolară sau erau transferaţi în grupe mai puţin dotate.

”Din  materialele cauzei reiese că întreaga activitate a AO „Lăstăraş” ar fi fost susţinută şi favorizată de mama preşedintelui asociaţiei care exercită, în prezent, funcţia de director-adjunct al Grădiniţei nr. 199, precum şi de către concubina acestuia - director al instituţiei vizate”, informează instituția printr-un comunicat.

Joi, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii la domiciliile ex-preşedintelui asociaţiei, precum şi la unii membri ai familiei lui. Printre obiectele percheziţionate se numără câteva apartamente, ce ar aparţine cu drept de proprietate bănuitului, o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă, şcoala privată „Erudio”, dar şi sediul AO „Lăstăraş”.

Oamenii legii au ridicat probe relevante pentru dosar şi sume importante de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită.

Acum câteva luni, CNA a documentat o rețea de corupție în cadrul Academiei de Studii Economice (ASEM). În acest dosar, procurorii au pus sub învinuire 60 de persoane dintre care 57 de profesori.

Fluxul de știri
0