CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik, Cezar Salagor. Recent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale împreună cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) au lansat Raportul ”Puterea de a alege - drepturile reproductive și tranzacția demografică”, în care este examinată starea populației lumii în 2018. Documentul arată tendințele fertilității în lume, dar și factorii care influențează decizia oamenilor de a avea sau nu copii.
Astfel, la nivel global, se observă o scădere a ratei fertilității cu circa 50% față de mijlocul anilor 60. Dacă până nu demult exista o singură rată a fertilității în lume, astăzi există discrepanțe mari între anumite grupuri de țări, de la cele cu fertilitate foarte înaltă, până la țări cu fertilitate scăzută.
Paradoxul secolului
Oricât de paradoxal ar părea, anume țările sărace sunt în top cu cea mai înaltă rată a fertilității. Conform Raportului, observăm că toate țările sunt grupate în patru mari categorii, în funcție de nivelul de fertilitate.
- Cea mai mare rată a fertilității din lume se atestă în Africa subsahariană, Nigeria fiind lider mondial, unde o femeie naște, în medie, șapte copii.
- Țări cu fertilitate, care a scăzut rapid și apoi a început să crească din nou;
- Țări cu fertilitate în scădere și
- Țări cu fertilitate scăzută mai mulți ani la rând, în special Asia, Europa și America de Nord. Provincia Taiwan din China are astăzi cea mai scăzută rată de fertilitate din lume- 1,1 copii per femeie.
Cum stau lucrurile în Moldova
Potrivit Raportului, Republica Moldova face parte din categoria statelor cu fertilitate scăzută, alături de țări precum Portugalia, Singapore, Grecia, Coreea de Sud. În aceste țări, familiile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.
În 2017, în Republica Moldova s-au născut peste 30 de mii de copii, cu patru mii de copii mai puțin decât în 2016.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, consideră că autoritățile din Moldova trebuie să țină cont de datele acestui raport pentru a îmbunătăți situația demografică, oferind populației ”servicii de îngrijire medicală, educație și locuri de muncă decente pe tot parcursul vieții”.
”Fiecare țară trebuie să-și definească mixul de servicii și resurse de care are nevoie pentru a realiza drepturile reproductive pentru toți cetățenii. Spre exemplu, multe țări cu fertilitate aproape de nivelul de înlocuire a generațiilor au politici și servicii prietenoase familiilor, cum ar fi servicii de îngrijire a copiilor mici, echilibru dintre viața de familie și cea profesională”, menționează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.
Ce-i determină pe oameni să facă copii?
Considerăm că doar atunci când vom găsi răspuns la această întrebare, vom face un pas important spre soluționarea problemei demografice. Și aici este nevoie de un efort colectiv atât din partea factorilor de decizie, cât și al tuturor cetățenilor. În același timp, acest raport poate fi de un real folos în procesul de elaborare a politicilor demografice pentru că avem la îndemână întregul tablou global.
În încheiere, aș vrea să atragem atenția cititorilor că, problema demografică va putea fi soluționată doar în cazul în care se va ține cont nu doar de aspectul material, dar și de cel moral-spiritual. Și anume acest aspect am putea să-l găsim în țările pe care ne-am obișnuit să le considerăm sărace, pentru că, așa cum am vorbit mai sus, cei mai mulți copii se nasc în țările sărace, după cum o arată și datele Raportului UNFPA.
De ce scade natalitatea în Moldova>>>
Dacă vom ține cont și de toate acestea, avem șansa unică de a găsi răspuns la întrebarea: ce-i determină pe oameni să facă alți oameni? Și asta pentru că ”nu numai cu pâine va trăi omul...”.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.