Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: În Marea Neagră a fost găsită o corabie intactă, veche de 2 mii de ani - Video

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaMare - Imagine Simbol
Mare - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai veche corabie intactă a fost găsită la fundul Mării Negre, la o adâncime de peste 2 kilometri.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Arheologii britanici au descoperit cele mai veche corabie rămasă intactă, care s-au aflat la fundul Mării Negre peste 2,4 mii de ani, anunță Guardian  cu referință la grupul de cercetători Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP).

Potrivit publicației, se presupune că vasul cu o lungime de 23 de metri a aparținut grecilor antici. Cercetătorii au descoperit catarge, cârme și bănci pentru vâslași, care s-au păstrat la fundul mării datorită insuficienței de oxigen.

“O corabie, rămasă intactă din perioada clasică și care a zăcut la o adâncime de peste 2 kilometri, e ceva în ce nu am crezut niciodată”, a declarat coordonatorul echipei, profesorul John Adams.

Ziarul menționează că o navă comercială asemănătoare, de catargul căreia a fost legat Odiseu pentru a se salvea de cântecele sirenelor, a fost pictată pe o vază antică grecească Siren Vase. Vaza este din aceeași perioadă cu corabia găsită și se păstrează în Muzeul Britanic.

Potrivit cercetătorilor, corabia va rămâne acolo unde a fost găsită. Totuși, un mic fragment a fost ridicat pentru efectuarea pentru datarea cu radiocarbon la Universitatea Southampton. Rezultatele au confirmat că vasul găsit reprezintă „cea mai veche corabie găsită intactă în toată istoria umanității”.

Echipa de savanți promite să prezinte toate informațiile legate de vas la o conferință care va fi organizată la Londra săptămâna aceasta.

Fluxul de știri
0