Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oficial: Copiii nevaccinați contra rujeolei, acceptați în instituțiile de învățământ

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaElevi la școală
Elevi la școală - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Vladimir Odnostalco consideră că anularea restricției privind admiterea copiilor nevaccinați contra rujeolei în instituțiile de învățământ ”este o victorie a părinților și a întregii societăți”.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik, C. S. Copiii nevaccinați vor fi admiși în instituțiile de învățământ. Ministrul Edicației, Monica Babuc, și Ministrul Sănătății, Silvia Radu, au semnat un ordin comun în acest sens.

Demnitarii constată că situația epidemiologică legată de răspândirea rujeolei s-a ameliorat. Astfel, noul ordin anulează restricția care figura în ordinul din 21 august, prin care conducătorii instituțiilor de învățământ erau obligați să ”asigure neadmiterea copiilor nevaccinați contra rujeolei în colectivitățile de educație”.

Pe 1 octombrie, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a sesizat Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea articolului 52(6) din Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, dar și a punctului 21, art.1 litera e din Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Programului naţional de imunizări pentru anii 2016-2020. Însă pe 2 octombrie, Curtea Constituțională a respins examinarea sesizării deputatului.

Pe 17 octombrie, cele două ministere au emis ordin comun de modificare a documentului emis pe 21 august.

Deputatului Vladimir Odnostalco a scris pe pagina sa de Facebook că aceasta ”este o victorie a tuturor părinților, dar și a întregii societăți, precizând că fracțiunea parlamentară a socialiștilor este ferm convinsă că vaccinarea trebuie să fie benevolă”. El a mai subliniat că medicii trebuie să-i informeze pe părinți despre calitatea vaccinurilor.

Pe 20 august a fost emis cod portocaliu de rujeolă. Ulterior, pe 18 octombrie, autoritățile au decis să schimbe gradul de alertă din cod portocaliu în cod galben la nivel național.

Reprezentanții Ministerului Sănătății anunță că numărul oamenilor care se îmbolnăvesc de rujeolă în țara noastră este în scădere. De la începutul lunii octombrie au fost înregistrate doar trei cazuri de infectare cu acest virus. Este vorba de două cazuri la Chișinău și unul la Soroca.

Fluxul de știri
0