Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție la datele personale: Ce pot face infractorii cu o copie după buletin

© Sputnik / OsmatescoSergiu Bozianu
Sergiu Bozianu - Sputnik Moldova
Abonare
Riscurile la care te expui atunci când dai buletinul de identitate sau copia acestuia persoanelor necunoscute.
Atenție la datele personale: Ce pot face infractorii cu o copie după buletin

Numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de domiciliu, cea de e-mail, informația cu privire la salariu, rechizitele bancare, numărul de înmatriculare al mașinii, dar și orice altă informație cu ajutorul căreia putem identifica o persoană fizică sunt date cu caracter personal și pot fi folosite de altcineva doar cu acordul deținătorului. 

Potrivit directorului Asociației pentru Protecția vieții private, Sergiu Bozianu, protejarea datelor cu caracter personal este extrem de importantă în condițiile în care,  cu o simplă copie după cartea de identitate, infractorii iți pot provoca daune materiale considerabile, dar și de imagine.

„Cetățenii Republicii Moldova nu prea sunt informați despre importanța datelor cu caracter personal și consecințele care pot apărea în cazul în care aceste date sunt prelucrate inadecvat. Oamenii obișnuiesc să ofere datele cu caracter personal cu ușurință, nu mai zic de copia buletinului de identitate care este lăsată mai peste tot, dar nu conștientizează care pot fi consecințele acestor acțiuni", a declarat directorul Asociația pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Expertul atrage atenția că datele personale de orice tip, de la buletin, până la date electronice, pot fi folosite în activități ilegale de către infractori.

„Datele cu caracter personal pot să ne aducă pagube materiale considerabile, în cazul în care au fost procesate inadecvat. Aceste date pot fi folosite chiar și după decesul unei persoane", subliniază expertul.

Sergiu Bozianu - Sputnik Moldova
Sergiu Bozianu, despre sancțiunile privind protecția datelor cu caracter personal

Așa că buletinul de identitate sau copia acestuia nu trebuie oferite cu atâta ușurință ori de câte ori ni se solicită.

„Astăzi ne este cerută copia buletinului mai peste tot. La bancă, la contractare a unui credit, la încheierea unui contract cu o telefonie mobilă, dar noi trebuie să înțelegem că buletinul nostru conține datele noastre cu caracter personal și nu trebuie lăsat peste tot", adaugă Sergiu Bozianu.

Și orice informație cu caracter personal stocată într-o bază de date online prezintă adevărate riscuri, spune expertul.

„Noi zilnic cedăm viața privată în detrimentul confortului, achităm facturile online, folosim serviciile curierului, dar nu înțelegem că datele personale oferite pot să ne creeze probleme. Atunci când comandăm un taxi, utilizăm aplicația, indicăm adresa și destinația, data viitoare când vrem să comandăm un taxi, aplicația ne găsește singură adresa de domiciliu….", adaugă directorul Asociația pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0