Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Imagini inedite: Iată cum iau mită judecătorii din Moldova - Video

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele perchezițiilor la Curtea de Apel și Judecătoria Chișinău: cinci judecători, un procuror, un avocat și un medic – reținuți. În total, în cadrul acestui dosar au fost reținute 10 persoane.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik.  Procurorii și ofițerii anticorupție au descins marți, 23 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipiului Chișinău, precum și la domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori.

Апелляционная палата Curtea de apel - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Procurorul general, despre perchezițiile de la Curtea de Apel. Cine este vizat

Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către procurorul general Eduard Harunjen conform elementelor infracţiunii de trafic de influență. Ulterior, la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă.

Procurorii și ofițerii anticorupție au documentat o schemă infracțională în mai multe episoade, în care sunt implicați cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar.

Astfel, conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau “clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Procuratura Anticorupție a emis și un material video în care se vede clar cum un judecător numără banii (lei și euro), luați drept mită de la ”clienți”.

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA în birourile și la domiciliile celor implicați în dosar au fost reținute 10 persoane și anume: 3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, un procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că perchezițiile și reținerile au loc în baza acordului dat în această dimineață de Consiliul Superior al Magistraturii.

Fluxul de știri
0