Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Chișinău a fost deschis primul centru de sterilizare a maidanezilor

© Sputnik / OsmatescoValentina Dudnic
Valentina Dudnic - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației pentru Protecția Animalelor „Alga", Valentina Dudnic, a declarat că, în data de 23 octombrie, Primăria Capitalei deschide un centru de sterilizare a maidanezilor, care a fost construit la periferia orașului.
La Chișinău a fost deschis primul centru de sterilizare a maidanezilor

După ce vor fi prinși și duși la azil, animalele vor fi consultate de medicul veterinar, iar ulterior vor fi supuse procedurii de sterilizare. Pe durata recuperării, maidanezii urmează să fie adăpostiți, hrăniți și vor beneficia de îngrijiri medicale. Câinii agresivi sau bolnavi de rabie vor fi eutanasiaţi.

"Pentru acest proiect, municipalitatea a alocat un milion de lei. Astfel, s-au construit 20 de voliere și a fost angajat un medic specialist. Totuși stau cu frica, cum va funcționa acest centru și cât de competent este medicul, pentru că de fapt este începător. Am vrut să invit organizații internaționale care vor steriliza aceste animale, dar nu știu din ce cauză primăria nu a fost de acord", a relatat invitata.

Valentina Dudnica a menționat că animalele fără adăpost sunt prinse adesea într-un mod agresiv și cu instrumente care le provoacă durere maidanezilor și chiar fracturi.   

"Pentru a schimba lucrurile spre bine, trebuie angajați alți oamenii care colectează animalele fără adăpost. La fiecare sector a fost repartizată câte o mașină cu un șofer și doi vânători. De multe ori, aceștia ucideau câinii și vindeau pielea animalelor, care îi putea provoca maladii foarte severe cumpărătorului", a adăugat Valentina Dudnic.

Ea a mai menționat că atitudinea oamenilor față de animalele fără stăpân s-a schimbat pozitiv în ultima perioadă, grație organizațiilor nonguvernamentale și voluntarilor, care ajută animalele fără adăpost și sensibilizează opinia publică. Conform noilor sancțiuni din Codul penal, tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea sau moartea animalelor se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 750 unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la un an.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0