Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Putin a explicat de ce SUA subminează credibilitatea dolarului - Video

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram

Luând cuvântul la ședința plenară a clubului de dezbateri „Valdai" de la Soci, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că SUA subminează credibilitatea dolarului ca valută mondială de rezervă.

„Prietenii americani își taie craca de sub picioare. Ei subminează credibilitatea dolarului prin acțiunile lor (aplicarea sancțiunilor — n. red.). Aceasta este o greșeală tipică a imperiului. Acesta nu este un cuvânt de ocară, însă imperiul întotdeauna crede că poate admite și unele mici greșeli, să recurgă la anumite cheltuieli, deoarece este atât de puternic, încât toate acestea nu înseamnă nimic. Însă greșelile devin tot mai multe și sosește un moment când nu le mai poți face față", a declarat președintele.

Dolari - Sputnik Moldova
Șocant: Țări care renunță la dolarul american în favoarea monedelor naționale

Acesta a dat de înțeles că Rusia intenționează să renunțe la dolar în tranzacțiile internaționale.

„Noi, cu siguranță, vom merge în această direcție (reducerea dependenței față de dolar), nu pentru că dorim să subminăm dolarul, ci pentru că dorim să ne asigurăm securitatea, pentru că nouă ne sunt impuse permanent niște sancțiuni și, pur și simplu, nu ni se oferă posibilitatea de a lucra cu dolarii", a subliniat Putin.

Liderul rus a adăugat că și în Uniunea Europeană se vorbește de renunțarea la dolar în cadrul tranzacțiilor internaționale.

„Nu doar eu vorbesc despre acest lucru. Și președintele Franței a vorbit recent despre aceasta. El a spus că Europa trebuie să-și fortifice suveranitatea sa economică și financiară. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă renunțarea la dolar. Iar Europa este cel mai mare partener comercial-economic al SUA", a concluzionat președintele rus.

Fluxul de știri
0