Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Orice proiecte de construcție vor trece prin filtre severe. Ce au decis deputații

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Proiectele planurilor şi programelor din diferite domenii vor fi supuse evaluării de mediu.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Proiectele planurilor şi programelor elaborate de autorităţi ar putea fi supuse evaluării strategice de mediu. Potrivit unui proiect de lege, votat de deputați în prima lectură, evaluarea strategică de mediu se efectuează pentru proiectele planurilor şi programelor elaborate de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale în domeniile agricultură, silvicultură, piscicultură, energetică, industrie, transport, gestionarea deşeurilor, gestionarea resurselor acvatice, comunicaţii electronice, turism, folosinţa funciară, planificarea urbană şi rurală, amenajarea teritoriului.

уличные торговцы - Sputnik Moldova
Societate
Nu vom mai fi fraieriți la piață și în magazine. Ce au schimbat deputații

Evaluarea strategică se va face la etapa de elaborare a documentelor, în vederea stabilirii posibilelor efecte asupra mediului de la activităţile planificate.

Autoritatea centrală pentru resurse naturale şi mediu sau, după caz, subdiviziunea sa teritorială examinează proiectele planurilor şi programelor supuse evaluării strategice de mediu şi în baza raportului de evaluare strategică, prezentat de iniţiator, ia decizia privind eliberarea sau refuzul de eliberare a avizului de mediu asupra acestora.

Organul central al administraţiei publice în domeniul mediului sau, după caz, subdiviziunea sa teritorială realizează evaluarea strategică de mediu şi promovează participarea activă a societăţii civile la elaborarea documentelor de politici naţionale în domeniul apelor uzate.

Au făcut-o din nou: Cu ce s-au ocupat deputații la ședința de joi>>>

De asemenea, în procesul de elaborare a documentaţiei de urbanism şi amenajare a teritoriului, responsabilii pentru elaborarea acesteia vor realiza procedura de evaluare strategică de mediu prealabilă, în cadrul căreia organul central de mediu al administraţiei publice se va expune asupra necesităţii realizării evaluării strategice de mediu.

Potrivit autorilor proiectului, scopul modificărilor este asigurarea integrării în legislaţia naţională a reglementărilor ce ţin de aplicarea procedurii de evaluare strategică de mediu în procesul de elaborare şi aprobare a planurilor şi programelor cu posibil impact semnificativ asupra mediului, inclusiv asupra sănătăţii populaţiei.

 

Fluxul de știri
0