Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alimentația sănătoasă: Reguli de bază recomandate de un nutriționist

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Alimentația este unul dintre subiectele cel mai des abordate în discuțiile despre un mod de viață sănătos, dar multe persoane nu conștientizează cât de importantă este de fapt alimentația corectă. Mai mult decât atât, alimentația necorespunzătoare poate duce la schimbarea greutății corporale, precum și la apariția unor boli cronice.
Alimentația sănătoasă: Reguli de bază recomandate de un nutriționist

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul nutriționist Luminița Suveică a afirmat că o alimentație sănătoasă se asigură prin diversitatea alimentelor, consumul moderat, fără a depăși nevoile energetice ale organismului, prevenirea senzației de foame acută, prin împărțirea rației alimentare în trei mese principale, două gustări pe zi și asocierea corectă a alimentelor.

"Un echilibru în alimentația zilnică contează cel mai mult. În fiecare zi trebuie să folosim 50-60 la sută de carbohidrați din rația zilnică, 30 la sută de grăsimi și 20 la sută trebuie să le constituie proteinele. Totodată, nu trebuie să uităm de vitamine, minerale, legume și fructe proaspete", a menționat medicul nutriționist.

Potrivit Luminiței Suveică, în a doua jumătate a zilei se recomandă să ne bazăm mai mult pe alimentele care conțin proteine, iar în prima jumătate a zilei să folosim mai mulți carbohidrați. În  așa fel vom putea menține energia pe tot parcursul zilei.

"Micul dejun trebuie să fie sănătos și să conțină terci, omletă, fructe și legume. Pentru chindii este binevenit un fruct sau un produs lactat. La prânz recomandarea mea este să alegem dintre felul întâi și felul doi pentru a nu avea senzația de suprasaturație. Ultima masă din zi trebuie să fie cea mai ușoară, care să conțină de exemplu o salată de legume sau o bucată de pește la grătar", a explicat Suveică.

Totodată nu trebuie să uităm și de hidratare pe parcursul zilei. Cantitatea de apă necesară organismului trebuie consumată până la orele amiezii.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0